BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fontos szinttel küzd a forint

A jó amerikai makroadatok hatására tovább erősödött pénteken a forint – írják az Erste Bank elemzői. A héten leginkább az EKB csütörtöki ülése lehet a piaci figyelem fókuszában.

Küzd a forint, hogy tovább erősödhessen. Az EUR/HUF 292 alá az elmúlt napokban tartósan nem tudott menni, de ma reggel valamelyest izmosodni látszik a hazai fizetőeszköz, így reggel 292 alatt tartózkodik a devizapár. Ha 291,5 alatt tudna zárni a kurzus, akkor a forintról alkotott technikai kép érdemben megváltozhatna. A régióban a lengyel zloty mutat intenzív erősödést ma reggel, ami a pénteki izmosodás folytatódását jelenti. A külpiaci hangulatnak jelenleg inkább támogatnia kellene a forint esetleges további erősödését.

Rövid hazai piaci áttekintés:

Pénteken is megőrizte relatíve erős szintjét a forint. Kezdetben valamivel 292 felett állt az EURHUF, majd a kedvező USA-beli makroadatok és a jó tengerentúli tőzsdenyitás hatására 292 alá erősödött. A jegybank és a kormányzat felől a hét korábbi részeiben érkező piacnyugtató üzenetek, úgy tűnik, hogy megtették a hatásukat, a forint az elmúlt héten relatív felülteljesítő volt. A ma reggeli kereskedésben az inkább pozitív külső piaci hangulatban nem látszik nagyobb elmozdulás péntekhez képest. A héten fontosabb iránymutató adat, esemény nem nagyon lesz, így alapvetően hangulatvezérelt kereskedésre számíthatunk.

A hét utolsó napján az állampapírok másodlagos piacán csak kisebb mértékű hozamváltozásokat regisztrált az ÁKK a görbe teljes szakaszán. Az előttünk álló héten a csütörtöki kötvényaukciókra figyelhetnek leginkább a befektetők. 

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon pénteken tovább folytatódott a dollár gyengülése is az euróval szemben. Az árfolyam a reggeli 1,3579-ről zárásra 1,3640-re változott, azonban nap közben az 1,3711-et is elérte. A gyengülés a vártnál lassabban bővülő munkaerő piaci adatok eredményére indult el, azonban később a vártnál jobb ISM és Michigani fogyasztói bizalmi index publikálása után visszább húzták az árfolyamot. Jó hangulat uralkodott pénteken a tengerentúlon, a vezető részvényindexek új lokális maximumra kapaszkodtak. Számos makroadat és gyorsjelentés tarkította a kereskedést (Dow 1,08 százalék, Nasdaq 1,17 százalék, S&P500 0,99 százalék). A fontosabb, gyorsjelentést közzétevő vállalatok (Exxon, Merck, Chevron) mind szép számokkal örvendeztették meg a befektetőket. Ázsiában a Nikkei 0,61 százalékot, a Hang Seng 0,4 százalékot a Shaghai index pedig 0,37 százalékot emelkedett. A jen tovább gyengült az amerikai dollárral és még erősebb mértékben az euróval szemben, a jelentős likviditásbővítés hatására. A vállalati jelentések itt is jók voltak, a Panasonic például 17 százalékot emelkedett, miután nyereségről tudott beszámolni.

Bár alig változott pénteken a kőolaj ára, a két hónapja tartó ralli egyelőre nem látszik csillapodni. A piacon már a 100 dollárt meghaladó árakról beszélnek, jelenleg 97,46 dolláron forog az amerikai könnyűolaj. Az arany ára sem változott, az 1.667 dolláros szinten maradt a ma reggeli kereskedésben. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A tengerentúlon a nem-mezőgazdasági foglalkoztatottak száma 157 ezerrel bővült januárban a várt 165 ezer fő helyett, miközben az előző havi adatot lényegesen felfelé korrigálták. Az ISM feldolgozóipari beszerzési menedzser index a várt 50,6 pont helyett 53,3 pontra emelkedett januárban, ami 2012 áprilisa óta nem látott érték.

Heti kitekintő:

USA: a tengerentúlon a múlt heti adatdömping után a héten csak kisebb jelentőségű adatokat publikálnak. Ma az ipari rendelésállomány decemberi statisztikái után holnap az ISM szolgáltató szektor-beli beszerzési menedzser index januári számait ismerhetjük meg. Csütörtökön a szokásos heti munkanélküliségi statisztikák mellett a negyedik negyedéves termelékenység és egységbér-költség adatokat teszik közzé. A hét pénteken a külkereskedelmi mérleg decemberi adataival zárul.

Eurózóna: kétségkívül az EKB ülése lesz fókuszban csütörtökön. Nem várható változtatás az irányadó kamatláb 0,75 százalékos szintjében, illetve valószínűleg újabb intézkedések bejelentésére sem fog sor kerülni. Egyelőre kérdéses, hogy mennyire indokolt a jegybanknak az előző ülés után mutatott optimizmusa, miszerint a pénz- és tőkepiaci helyzet javulása pozitív hatást fog kifejtetni a reálgazdasági folyamatokra is.

Magyarország : Az előttünk álló héten fontos konjunktúraadatokat (előzetes decemberi ipari termelés és külkereskedelmi mérleg) tesz közzé a KSH, melyek segíthetnek annak megítélésében, hogy hogyan alakult a GDP a tavalyi negyedik negyedévben. Összességében úgy gondoljuk, hogy az adatok megerősítik azon várakozásunkat, hogy tovább mélyülhetett a recesszió az időszakban. A tavalyi negyedik negyedéves rossz teljesítményt azonban az idei első negyedévben várhatóan némi pozitív korrekció követi majd. A fenti mutatók mellett csütörtökön esedékesek az előzetes januári államháztartási mérleg statisztikák is.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.