BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Miért zuhanhat ma a Mol?

Tegnap sem viselkedtek túl barátságosan az európai tőzsdék – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői.

A DAX ralizott egy kicsit Draghi szavaira, illetve az euró gyengülésre, de ez csak arra volt elég, hogy visszatesztelje a letörés szintjét (egy kicsit fölé ment) és zárásra a szint alá esett. Ez negatív jel a folytatást tekintetében. Ma reggel némi pozitív hangulatot hozott Kína a piacokra, ugyanis bődületes mértékben bővült az exportja és importja is januárban (holdújévre való felkészülés), s a kereskedelmi többlet is messze meghaladta a várakozásokat, közel 30 milliárd dollár lett. A kínai index sem viselkedett túl jól a jó adatra, amely azt mutatja, hogy Kína újra a gyorsuló gazdasági növekedés útjára lép, ugyanis a kezdeti lelkesedést követően visszaesett a csúcsokról. Persze a sanghaji index is egy ellenállás környékén van, ráadásul egy kissé túlvett már. Ugyanakkor a DAX ma reggel emelkedni készül, de egyelőre nem túl meggyőző. A szavazásunk eredménye ennek ellenére lefelé mutat a BUX esetében.

USA:

- Eséssel indult a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, de a nap második felében sikerült a veszteség nagy részét lefaragniuk az indexeknek (Dow -0,3 százalék, Nasdaq -0,11 százalék, S&P500 -0,21 százalék).

- Ötéves mélypontra csökkent a friss munkanélküli segélykérelmek száma a tengerentúlon, de a várakozásokat így sem tudta felülmúlni az adat. Múlt héten a várt 360 ezer helyett 366 ezren fordultak segélyért a tengerentúlon, ami 5 ezer fővel kevesebb az egy héttel korábbi értékhez képest.

- Ma a Moody’s gyorsjelentését publikálják a tengerentúlon, fontos makroadatok nem lesznek.

Európa:

- A tegnapi EKB kamatdöntő ülésen az irányadó ráta a várakozásoknak megfelelően nem változott (0,75 százalék). Mario Draghi elnök szerint a következő negyedévekben sem számíthatunk az eurózónában növekedésre, de az év második felében már élénkülés várható. A jegybanki hitelek (LTRO) visszafizetését a bizalom erősödéseként lehet értelmezni, és Draghi szerint a pénzpiaci feszültségek kisebbek, mint egy évvel korábban voltak.

- A tervezett 4,5 milliárd euróval szemben 4,61 milliárd euró értékben adott el hosszú lejáratú kötvényeket Spanyolország. A hozamok 40-50 bázisponttal emelkedtek.

- Tegnap kezdődött az EU országok vezetőinek találkozója, ahol a 2014-2020-as uniós költségvetés az egyik fő téma. Nagy nehézségek után ma hajnalban sikerült megegyezésre jutniuk a vezetőknek.

Olaj, arany:

- Az amerikai könnyűolaj árfolyama megérkezett a 20 napos mozgóátlagra, ugyanakkor az MACD indikátor alapján a korrekció folytatódhat. Így valószínűleg csak egy átmeneti erősödést láthatunk a közeljövőben.

- Tegnap csökkent az arany árfolyama, továbbra sem tud kitörni a háromszögből. Ugyanakkor napról-napra egyre közelebb vagyunk a háromszög csúcsához, vagyis hamarosan el kell dőlnie, hogy mely irányba készül kitörni a nemesfém. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy lassan véget ér az arany szezonja.

Devizák:

- Tegnap az Európai Központi Bank a várakozásoknak megfelelően nem változtatott az alapkamat nagyságán, azonban a sajtótájékoztatón elhangzottakra az EURUSD jelentős árfolyamcsökkenéssel reagált. A nyitó 1,3523 árfolyamról 1,3394-ig csökkent a kurzus. Mario Draghi beszéde közben többször is finoman utalt rá, hogy aggódva figyeli az euró erősödését, erre ráerősített, hogy az EU költségvetés elkészülte tovább húzódik.

- Jelentősebb mértékben tudott tegnap erősödni a forint, és az árfolyam 294,41-ről 292,81-re mérséklődött.

Távol-Kelet:

- A Nikkei a korábbi napok jelentős emelkedése után egy jelentősebb mértékű, 1,8 százalékos eséssel zárta a hetet.

- Az egy hetes kínai nemzeti ünnep előtt publikálták az export illetve az import változását, mindkettő várakozáson felüli bővülést mutatott. Az import 28,8 százalékkal, az export pedig 25 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest. A külkereskedelmi többlet nagysága a vártnál nagyobb, de még így is csökkent.

Határidős piacok: A határidős indexek a pozitív tartományban vannak ma reggel.

Vállalati hírek

- A Dana Gas bejelentette, hogy a 3 százalékos MOL részesedéséből 1,6 százalékot, 1,675 millió részvényt el kíván adni gyorsított könyvépítés útján két nemzetközi befektetési bank segítségével. A Dana Gas a maradék részvényekre 3 hónapos eladási moratóriumot hirdetett. Az eladás mögött feltételezhetően pénzügyi okok vannak. A Dana Gas likviditási gondokkal küzd, bár tavaly novemberben sikerült meghosszabbítania mintegy 1 milliárd dollár értékű iszlám kötvényét. A MOL részesedés a legnagyobb likvid befektetésük. A MOL és a Dana Gas a másik partnercéggel, a Crescenttel együtt partnerek az iraki Pearl Petroleumban. Az eladás várhatóan nem hat majd a két cég kapcsolatára. A hír hatására ma csökkenő MOL árat várunk.

A Richter a IV. negyedéves eredmény közzététele után tegnap elemzői tájékoztatót tartott, ahol elhangzott, hogy:
- Az igazgatóság 1 a 10-hez mértékű részvényfelaprózásban gondolkodik, de döntés még nem született.
- Az adminisztratív költségek várhatóan az árbevétel 29 százalékra fognak rúgni.
- A K+F kiadások az árbevétel 12-13 százalékát teszik ki, de 2014-től csökkenhet ennek mértéke.
- A cég nem számít arra, hogy bármelyik különadóból befizetése keletkezne, mivel a kormánnyal megkötött egyezség alapján a K+F költségek 90 százalékával lehet csökkenteni ezeket a befizetéseket. Sávos befizetésre sem számítanak az OEP felé.
- A Richter részt vesz olyan pályázaton is, amely a hatékonyság növelését célozza. Ez várhatóan a biotechnológia kutatást és gyártást fogja érinteni.
- Az első negyedévben számolja el a cég azt a mintegy 15 millió dollárnyi mérföldkő kifizetést, ami a cariprazine kapcsán a Forest-től folyt be.

- A Hamburg Sparkasse tartásra javította a Bayer részvényeinek ajánlását.

- Megérkezett a BMW 3 GT, vagyis a 3-as széria csapott hátsó formával rendelkező, még sportosabb változata. A kasztni teljesen új, azonban a motorválaszték és feltételezhetően egyéb technikai megoldások is az alapmodellből származnak. Ez pedig befektetői szempontból nézve azt jelenti, hogy relatíve alacsony fejlesztési költség mellett lehetett egy új modellt létrehozni egy szegmens számára. Mivel kissé speciális szegmensnek szól, ezért az egyediséget az áraszásnál is érvényesíteni lehet és pár millió forinttal drágábban és magasabb haszonréssel el is eladható, mint az alapot jelentő, egyébként 20 centivel rövidebb 3-as sorozat.

- A Commerzbank és a thaiföldi Kasikornbank megállapodást írt alá a közös együttműködésről. Az európai bankok egyre többször igyekeznek együttműködni ázsiai és dél-amerikai bankokkal. A Kasikornbank Thaiföld egyik legnagyobb bankja. A bankok közötti együttműködés elsősorban az export-import vállalatok számára tud többletszolgáltatást nyújtani.

- Az S&P a csökkenő jövedelmezőség miatt rontja a Commerzbank hitelbesorolását.

- A Fiat a tegnapi new yorki befektetői találkozón is megerősítette, hogy nem tervezik sem a Ferrari, sem más eszközök értékesítését. A Fiat csoport Chrysler nélküli jövedelmezősége már idén, de legkéősbb jövőre pluszba fordulhat. A Chrysler esetében továbbra is bővülést, és az optimista szcenárió esetén 4,8 milliárd dolláros profitot várnak 2014-re.

- A Fiat leányvállalata, a Chrysler megállapodást kötött a Santander Consumer USA pénzügyi társasággal, és Chrysler Capital néven teljes körű pénzügyi finanszírozást fog nyújtani ügyfeleinek. A május 1-től induló cég lízing- és hitelmegoldásokat fog kínálni a Fiat és a Chrysler vásárlóinak.

- Véget érhet a Nokia és a Siemens együttműködése, miután a Siemens szeretne kilépni a Nokia Siemens Networks-ből. Egyelőre nem ismert, hogy ki vásárolná meg a Siemens által birtokolt 50%-ot, egyes találgatások szerint a Nokia, de felmerült az Alcatel neve is.

- A Thyssenkrupp a meglévő 20 részlegéből 7-et bezárna és a jövőben csak 13-at tartana meg.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.