BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon gyenge tavalyi GDP-adatot sugallnak a mai külkereskedelmi számok

Erősödni tudott a forint tegnap, ma reggel pedig egyelőre csak kisebb, de inkább gyengülő mozgás látszik, a forint 292 felett hullámzik az euró ellenében. Lefelé a 291-292 forintos szintek jelentenek támaszt, felfelé 294, majd 296 forintnál látunk szinteket – írják az Erste Bank elemzői.

Tegnap délután erősödést mutatott a forint árfolyama, az EURHUF 294 környékéről 292 környékére esett. Innen azonban gyengülni kezdett a forint, amit elősegített, hogy az amerikai tőzsdéken is romlott késő délután a hangulat. Ma reggel már pozitívabb a hangulat a külső piacokon, illetve a ma reggeli hírek szerint körvonalazódni látszik az EU-csúcson a következő hétéves költségvetés keretösszegéről szóló megállapodás, ami Magyarország számára kedvezően látszik alakulni. Ez a forinterősödés irányába, ugyanakkor a vártnál rosszabb decemberi külkereskedelmi adatok pedig inkább a gyengülés irányába hathatnak a mai napon.

A tegnapi kötvényaukciókon összesen 106,2 Mrd forintot kitevő kereslet mutatkozott a három papír iránt, az ÁKK végül az előzetesen tervezettnél 5 Mrd forinttal többet, összesen 50 Mrd forintot bocsátott ki. A délutáni nem-kompetitív tenderen pedig még további 4,3 Mrd forintnyi kötvény került eladásra. A maximális hozam a 3, az 5 és a 10 éves papír esetében rendre 5,49 százalék, 6,02 százalék és 6,49 százalék lett. Az állampapírok másodpiacán tegnap stagnáltak, illetve minimális mértékben csökkentek a referenciahozamok.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyam kismértékben csökkent, 1,3583-ről 1,3523-ra. A tengerentúli tőzsdeindexek a tegnapi kereskedés során kis elmozdulás mellett oldalaztak, végül vegyesen zárták a napot. (Dow 0,06 százalék, Nasdaq -0,11 százalék, S&P500 0,05 százalék). A londoni börze kivételével pirosban zárták a kereskedést a vezető nyugat-európai mutatók (FTSE100 0,19 százalék, DAX -1,09 százalék, CAC40 -1,4 százalék). Ma délután az Európai Központi Bank kamatdöntő ülésére figyelnek majd a befektetők, az elemzők az irányadó kamat tartására számítanak. Ázsiában a Nikkei 0,93 százalékot, a Hang-Seng 0,41 százalékot, a Shanghai index pedig 0,64 százalékot csökkent. Az árupiacon az olaj árfolyama tegnap egy kisebb leszúrás után visszakorrigált és a nap egészét tekintve csak minimális elmozdulás volt tapasztalható. Az árfolyam 96,64-ről 96,62-re csökkent. Az arany árfolyama továbbra sem tud kitörni a szűkülő háromszögből, így ismételten csak mérsékelt emelkedést tudott felmutatni. Unciánkénti árfolyama 1672,95 dollárról 1677,70 dollárra emelkedett. A határidős piacok vegyes képet mutatnak ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A KSH ma reggeli adatai szerint a külkereskedelmi mérleg decemberi egyenlege csupán 192 millió eurós többletet mutatott, ami az általunk várt konzervatívabb, 306,5 milliós többletnél is jóval alacsonyabb (az elemzői konszenzus 350 millió eurót várt). A külkereskedelmi szufficit ezzel tavaly 7 milliárd euró alatt volt, ami kissé elmarad a 2011-es értéktől. Az export euróértéke csupán 0,2 százalékkal, az importé 0,4 százalékkal volt magasabb, mint 2011-ben. Az adat nem túl jó, hiszen a tovább csökkent belső felhasználás az exportnál gyengébb importdinamikát indokolt volna. A 2013-as év kezdete azonban a növekvő autóipari kibocsátás miatt jobb lehet a tavalyi év végénél.

A tegnapi EKB kamatdöntő ülésen az irányadó ráta a várakozásoknak megfelelően nem változott (0,75 százalék). Mario Draghi elnök szerint a következő negyedévekben sem számíthatunk az eurózónában növekedésre, de az év második felében már élénkülés várható. A jegybanki hitelek (LTRO) visszafizetését a bizalom erősödéseként lehet értelmezni, és Draghi szerint a pénzpiaci feszültségek kisebbek, mint egy évvel korábban voltak. A jegybankelnök többször is finoman utalt rá, hogy aggódva figyeli az euró erősödését.

Az USA-ban ötéves mélypontra csökkent a friss munkanélküli segélykérők száma. Múlt héten a várt 360 ezer helyett 366 ezren fordultak segélyért, ami 5 ezer fővel kevesebb az egy héttel korábbi értékhez képest.

Az NGM közleménye szerint januárban az államháztartás mérlege minimális, 2,5 Mrd forintot hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés mérlege 90,7 milliárd forintos deficitet mutatott, amit a TB alapok 50,9 Mrd forintos és az elkülönített állami pénzalapok 37,3 milliárd forintos többlete kompenzált. A központi költségvetés magas hiányában nagy szerepe volt az áfa-visszautalások magasabb januári összegének, ami mintegy ellentételezése volt annak, hogy az áfa visszautalás szabályainak változtatása tavaly decemberben javítani tudta az egyenleget.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.