BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem bírta a forint a magaslati levegőt, gyengült a romló nemzetközi hangulatra

Gyengült a hazai fizetőeszköz is a romló hangulatban, 293 felett járt tegnap az EUR/HUF – írják az Erste Bank elemzői. A Reuters szerint a héten a magyar kormány 2 milliárd USD-nyi dollárkötvényt értékesíthet.

A tegnap reggeli stabil kezdés után csúnyán elromlott a hangulat, és ez a forint árfolyamán is meglátszott. A reggeli, 292 forint alatti euróárfolyam napközben közel került a 294-es szinthez is. Ma reggel 293 forint körül hullámzik a kurzus. A 291-292 közötti szint tehát megállította a devizapár további süllyedését. Ha továbbra is rossz marad a külpiaci hangulat, akkor további gyengülés nem lenne kizárható a forintban.

Tegnap már gyengült a forint árfolyama, ami leginkább a romló külső piaci hangulattal volt magyarázható. A spanyol és olasz belpolitikai helyzet gyengítette az eurót a dollárral szemben, miközben a Commerzbank profit warning-ja után csökkenésnek indultak a részvényindexek is. Az EURHUF tegnap délután a 294-es szint közelébe került, majd a ma reggeli nyitásban némi korrekció következett be az erősebb irányba. A forint tehát továbbra is meglehetősen érzékeny a külső környezet változásaira, miközben a jegybankelnök váltás körüli fejlemények belső oldalról okozhatnak turbulenciákat. Néhány hónapos távon fundamentális oldalról nézve továbbra is inkább gyengébb, mintsem erősebb forintot tartunk valószínűnek.

A tegnapi likviditási DKJ aukción a maximális hozam 5,52 százalék lett. A papír iránt elég gyér kereslet mutatkozott, az ÁKK a tervezetthez képes így 10 Mrd forinttal kevesebbet, 40 Mrd forintnyit bocsátott ki.  Az állampapírok másodlagos piacán a forint gyengülése ellenére is stabil maradt a hozamszint, az ÁKK mindössze 1-3bp-os változásokat regisztrált a referenciaszintek esetében. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EUR/USD árfolyam 1,3643-ról 1,3514-re csökkent, miután tegnap felerősödtek az Európával kapcsolatos aggodalmak. A hangulat romlását több tényező együttesen váltotta ki, így többek között az olasz és a spanyol politikai feszültségek éleződése és Ciprus finanszírozási problémáinak súlyosbodása. Gyengén kezdték a hetet a vezető tengerentúli börzék, az indexek lefordultak a csúcsokról és jelentős mínuszban zártak (Dow -0,93 százalék, Nasdaq -1,51 százalék, S&P500 -1,13 százalék). Borús volt a hangulat a nyugat-európai piacokon is (FTSE100 -1,58 százalék, DAX -2,49 százalék, CAC40 -3,01 százalék).

Ázsiában a Nikkei 1,89 százalékot, a Hang Seng pedig 1,72 százalékot esett, miközben a Shanghai index 0,28 százalékos emelkedést tudott felmutatni. Az ausztrál jegybank nem változtatott az alapkamat nagyságán, továbbra is 3 százalékon tartotta azt.

Az árupiacon 96 dolláron zárt tegnap az amerikai könnyű kőolaj. Ez jelentős, 1,6 százalékos áresés a mai készletadatok előtt. A tegnapi tőzsdei áresés tehát a nyersanyagpiacokon is éreztette hatását. Az arany ára kismértékben emelkedett tegnap a növekvő kockázatkerülés miatt, 1,675 dolláron állva ma reggel. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A Reuters tegnapi hírei szerint a magyar kormány dollárkötvényt bocsáthat ki 2 milliárd USD értékben, a hét második felében. A kötvény lejárata 10 éves lehet, hozama pedig 5,25-5,50 százalék között alakulhat a Reuters forrásai szerint. A 2012-ben lejáró magyar dollárkötvény hozama jelenleg 5 százalék körül áll, a magyar 5-10 éves CDS felár valamivel 300 bázispont alatt található, a 10 éves amerikai hozamok pedig 1,96 százalék körül állnak. Azaz, a jelzett hozam kicsit magasnak tűnik. A kormány célja lehet azonban, hogy mutassa, hogy nagy kereslet van a magyar devizakötvényekre, így a jelzett, 5,25-5,50 százalékos sáv alsó felét valóban elérheti a hozam. Egy sikeres kibocsátás esetén akár javulhat is a magyar állampapírokat övező piaci hangulat, de ez a bizonytalan jegybanki politika, az esetleges költségvetési bizonytalanságok és a hullámzó külpiaci hangulat miatt rövid életű lehet.

Ma reggeli sajtóhírek szerint a kormány a ma kezdődő gyulai háromnapos frakcióülés után újabb rezsicsökkentést jelenthet be, ami ezúttal, a víz, a csatorna és a szemétszállítási díjak csökkentésére vonatkozhat. Ha ezen tételek is 10 százalékkal csökkennének, akkor az 0,2-0,3 százalékponttal is csökkenthetik az inflációt. Idén 3,8 százalékos, jövőre 3,7 százalékos árdrágulásra számítunk.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.