BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Stabilizálódott a BUX technikai értelemben

A 19.500 pontról való ismételt lefordulást követően a BUX index stabilizálódott tegnap, legalábbis technikai értelemben – írják az Erste Befektetési Zrt. elemzői Így ma akár emelkedhetnek is a részvények, hiszen a gyógyszergyártókkal (Richter, Egis) kapcsolatban pozitív hírek jelentek meg. Az is pozitív üzenet, hogy mától újra lehet a spanyol részvényeket „shortolni”, hiszen a hatóságok nem hosszabbították meg a tilalmat. Ez is azt mutatja, hogy normalizálódik a helyzet. Ráadásul a nemzetközi hangulat is enyhén pozitív ma reggel.

USA:

- A Dow 0,36 százalékot, a Nasdaq 0,01 százalékot, míg az S&P 500 0,26 százalékot csökkent.

- Vegyes adatok érkeztek tegnap Amerikából. A friss munkanélküli-segély kérelmek száma 368 ezer fő lett, szemben a várt 350 ezerrel. A tartós munkanélküli-segély kérelmek száma is a vártnál magasabb lett.

- A személyi kiadások a várt 0,3 százalék helyett, csak 0,2 százalékkal növekedtek decemberben. Ezzel szemben a személyi jövedelmek 2,6 százalékos emelkedést mutattak a 0,8 százalékos várakozással szemben. A korábbi adatot is felfelé módosították: 1 százalékra emelték az eredeti 0,6 százalékról.

- A Chicago-i beszerzési menedzser index 55,6 pontos értéke meghaladta a felmérések szerinti 51,6 pontot. A mért adat 9 havi csúcsnak számít.

- A UPS részvényenkénti eredménye 1,32 dollár lett, szemben a várt 1,38 dollárral. Az eredmények elmaradásának oka a Sandy hurrikán és a vártnál gyengébb karácsonyi időszak volt. A cég idei évre vonatkozó várakozásai is gyengébbek, mint az elemzők előrejelzései. A menedzsment 4,8 és 5,06 dollár közötti éves eredményt vártak, miközben az elemzői becslések átlaga 5,13 dollár. A pesszimizmus oka, hogy a tengeri szállítás továbbra sem lesz kiemelkedő.

- A Whirlpool a negyedik negyedévre 2,29 dolláros részvényenkénti eredményről számolt be, szemben a becslések 2,23 dolláros átlagával. A várt fölötti eredmény elsősorban a profitmarzs növekedésének volt tulajdonítható. Az előző év azonos időszakával összehasonlítva csökkent az eredmény, azonban ezt jellemzően egyszeri tételek okozták.

- A MasterCard is a várt fölötti eredményről számolt be. A részvényenkénti eredmény 4,86 dollár lett, miközben 4,8 dollárt vártak. A növekedés oka a kibocsátott bankkártyák számának emelkedése, és az egyre aktívabb kártyahasználat.

Európa:

- Az európai piacokon is korrekciós időszak zajlott. A DAX 0,45 százalékot, a Cac40 0,86 százalékot, a FTSE100 0,73 százalékot csökkent.

- Számos európai makroadat jelent meg, elsősorban Németországból, melyek az amerikai adatokhoz hasonlóan vegyesen alakultak.

- A német kiskereskedelmi értékesítések várt fölötti mértékben csökkentek. Az esés mértéke év/év alapon 4,7 százalék, szemben a várt 1,5 százalékos visszaeséssel. A munkaerőpiac a vártnál kedvezőbben alakult. A munkanélküliek számában 8000 fős növekedést vártak, ezzel szemben 16 ezer fős csökkenés volt tapasztalható, így a 6,9 százalékos munkanélküliségi ráta 6,8 százalékra mérséklődött.

- Továbbra is Németországnál maradva, a januári előzetes infláció 1,7 százalék lett, szemben a várt 2,0 százalékkal és az előző havi 2,1 százalékkal.

- A spanyol kiskereskedelmi forgalom év/év alapon 5,0 százalékot emelkedett, ami kissé alacsonyabb, mint az előző hónapban látott 6 százalékos bővülés.

- A Black Rock alapkezelő 8 százalék fölötti részesedést szerzett a tőzsdén jegyzett Manchester Unitedben.

- Horvátország hosszútávú adósságának besorolását bóvli kategóriába minősítette a Moody’s, stabil kilátásokat megfogalmazva.

- Mától újra shortolhatóak a spanyol részvények, miután nem hosszabbították meg a tiltó határozatot.

- A Raiffeisen bank tegnap profitfigyelmeztetést tett közre, ami a vártnál kedvezőtlenebb negyedéves eredményt valószínűsít.

Olaj, arany:

- Az amerikai könnyűolaj ára 97,54 dollárra nőtt tegnap, ami mintegy 2 hónapos csúcsot jelent. A kőolaj árát továbbra is a kiemelkedő ázsiai növekedési számok hajtják.

- Az arany 1,665 dolláron áll, ami stagnálást jelent a korábbi napokhoz képest.

Devizák:

- Az elmúlt napok verbális intervenciói megtették a hatásukat, tegnap is forinterősödést eredményeztek. Az EURHUF árfolyam 293,88-ról 292,45-re mérséklődött és ezzel egy technikai szintig erősödött a forint árfolyama.

- A tegnapi 1 éves államkötvény aukción a hozamok csökkenése volt látható.

- Az EURUSD devizapár értéke tovább folytatta az emelkedést a vegyes amerikai makrogazdasági adatok után. Az árfolyam a nyitó 1,3567-as érték után 1,3579-re emelkedett.

Távol-Kelet:

- A Shanghai index 1,07 százalékot, a Nikkei 0,475-ot emelkedett a ma reggeli kereskedés során. A Hang Seng index értéke 0,05 százalékkal mérséklődött.

- A jen tovább gyengült a dollár szemben és immáron elérte a 92-es árfolyamszintet is.

- Japánban a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék lett, miközben 4,1 százalék volt a várakozás.

- Kínában két PMI adat is érkezett. A hivatalos érték 50,4, miközben 51,0-át vártak. Ez csökkenést jelentett az előző havi adathoz képest. A HSBC is publikálta saját mérését, ami 52,3 pontra emelkedett felülmúlva a várakozásokat.

Határidős piacok: Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Vállalati hírek

- Lázár János, a miniszterelnökséget vezető államtitkár szerint a kormány jövő év közepéig további 20 százalékkal csökkentheti a gáz és az áram árát. A hír negatív a MOL-ra nézve, mivel elképzelhető, hogy a társaság nyeresége is csökkenhet. A MOL a hazai gáztermelésben és gázszállításban érintett.

- Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tegnap közölte, hogy változik a vaklicit rendszere. A jövőben csak azok a gyártók vehetnek benne részt, akik biztosítani tudják a megfelelő mennyiséget. Ez kedvező változás, hiszen így a nagyon olcsó indiai és egyéb gyártók nem tudnak majd részt venni benne. A másik pozitívum, hogy a Richter fél éve bevezetett, méhmióma kezelésére szolgáló Esmya nevű készítménye valószínűleg támogatott gyógyszer lesz. A változások mind az Egist, mind a Richtert kedvezően érintik, de azok árfolyamhatását nehéz megbecsülni, mindenesetre ma árfolyamemelkedésre számítunk mindkét gyógyszerpapír esetében.

- Dr. Gresa István, az OTP igazgatósági tagja tőzsdén kívüli ügyletben 2013. január 25-én nettó 52 százalék átlagárfolyamon 500 darab 1.000 euró névértékű OPUS Securities által kibocsátott ICES kötvényt vásárolt.


- Az Uttam Galva Steel bejelentette, hogy nem kapott újabb ajánlatokat az ArcelorMittal-tól a részesedés további növelésére vonatkozóan. Az ArcelorMittal jelenleg 33,8%-os részesedést tulajdonol.

- A Bayer agrokémiai üzletágának negyedik negyedéves profitja 9 milliárd indiai rúpia lett, ugyanis a cégnek 11 milliárd rúpia nyeresége keletkezett azon, hogy földet és épületet értékesített. Így az indiai leány mintegy 125 millió euróval járul hozzá a február 28-án publikálandó, várhatóan 953 millió eurós negyedéves Bayer eredményéhez.

- A BMW értékesítette a Husqvarna nevű, motorkerékpár gyártó üzletágát a Pierer csoportnak. Az árat nem hozták nyilvánosságra.

- A BNP Paribas ajánlását a korábbi tartásról vételre módosította a Societe Generale.

- A JPMorgan a korábbi alulsúlyozásról tartásra emelte a Deutsche Bank besorolását.

- A Jefferies tartásról vételre emelte az Infineon részvényeinek besorolását.

- A Nokia és az indiai hatóságok adózási vitába keveredtek egymással, melyről azonban keveset lehet tudni egyelőre. A Nokia bejelentette, hogy együttműködik a hatóságokkal az ügy tisztázásának érdekében. A kissé negatív hírek ellenére árfolyamhatásra nem számítunk.

- A Blackrock bejelentette, hogy 5% fölé növelte tulajdonosi részesedét az Unicredit-ben.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.