BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A 300-as szint megfogta a forint hanyatlását

A 300-as szinten megfordult az euró/forint kurzus, és minimális erősödés bontakozott ki.

„Ma reggel, a jó hangulat, és a vártnál jobb ipari termelési adat hatására közel egy egységet erősödött a hazai deviza” – írja Bámli Károly, a Commerzbank közgazdásza. Az ipar 2013 januárjában – előzetes adatok alapján – 1,4 százalékkal maradt el az egy évvel korábbitól, közölte a Központi Statisztikai Hivatal.

Az eurót csütörtökön délelőtt 299 forint alatt jegyzik, amire a hajnali 300-as szintről erősödött a hazai deviza. Szerdán este érintette meg a pszichológiai árfolyamot a forint, ami kilenc hónapos mélypontot jelentett.

A késő esti illikvid kereskedésben az euró/forint kurzus átmenetileg 300 fölé került, egyelőre azonban tartósan nem tudta áttörni ezt a szintet – írják a CIB Bank közgazdászai. A 300-as pszichológiai szinten valószínűleg jelentősebb opciós pozíciók is kiépültek.

„A piac továbbra is bizonytalan a monetáris politika várható változásaival kapcsolatban, az újabb devizahiteles-mentő tervekkel kapcsolatos spekuláció, illetve a jegybank esetleges egyéb intézkedései miatti kivárás így nem meglepő módon nyomás alatt tartja a forint árfolyamát” – fejtik ki a CIB elemzői.

Mindemellett a piaci szereplők az MNB „fájdalomküszöbével” kapcsolatban is a sötétben tapogatóznak, a januári kamatdöntés (amikor hasonló szintek közelében mozgott a kurzus), csak annyit bizonyított, hogy a 300-as euró/forint nem ijeszti meg a döntéshozókat.

Konkrétumok egyelőre egyik témában sincsenek, a kormány a devizahiteleseket érintő intézkedésekről egyelőre el sem kezdte a tárgyalásokat, így a forint leértékelődése mögött továbbra is elsősorban óvatossági faktorok állnak – írják. Az intézkedések érinthetik a devizatartalékokat is, ami pszichológiailag szintén nem hat pozitívan a forintra.

Az MKB Bank közgazdászai szerint Orbán Viktor már nyugtatni próbálta a piacot tegnap azzal, hogy jelezte: a devizatartalékkal kapcsolatban indokolt az óvatosság.

„Miközben az elmúlt napokban a nemzetközi hangulat egészen jó volt, a régióban kiemelkedően rosszul teljesített a forint (talán egyedül a lengyel zloty tegnapi esését lehet kivételként kiemelni, ami a vártnál nagyobb kamatcsökkentés miatt következett be). A forint gyengülésében a devizahiteles mentőcsomaggal, illetve a devizatartalékok esetleges felhasználásával kapcsolatos aggodalmak játsszák a fő szerepet” – írják az Erste Bank elemzői. Árokszállási Zoltán és Nyeste Orsolya szerint a kormány és a jegybank tudná leginkább elejét venni a forint gyengülésének, ha világosan bemutatnák, hogy hogyan, milyen pontos feltételek mentén képzelik el a mentőcsomagot, ha van ilyen terv.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.