BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Tovább csökkent a szlovák bankszektor nyeresége

Éves szinten csaknem tíz százalékkal csökkent a szlovák bankszektor tiszta nyeresége 2013 első negyedévében - közölte a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) kedden.

Szlovákiában a bankszektor nettó nyeresége 128,3 millió eurót tett ki az év első három hónapjában, ez 9,6 százalékos csökkenés a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A szlovák központi bank adatai szerint a vizsgált időszakban éves szinten 4 százalékkal, 433,75 millió euróra estek vissza a bankszektor nettó kamatbevételei, ugyanakkor 1,9 százalékkal 295,52 millió euróra emelkedtek az üzemeltetési költségeik.

A kereskedelmi bankok nyereségének most tapasztalt csökkenése, a tavalyi évben kimutatott nyereségcsökkenési trend folytatódását jelzi. 2012-ben csaknem egyharmadával esett vissza a bankszektor nyeresége az előző évihez képest.

A tavaly tapasztalt nyereségcsökkenésben az NBS szerint főként a bankadó és a banki különadó bevezetése, valamint a bankok kockázati költségeinek növekedése játszott szerepet, a szlovák bankoknak tavaly 170 millió eurós kiadást jelentett a bankadó, ami az általuk kimutatott nyereség több mint egyharmadát tette ki. Az idei év első három hónapjának eredményeit viszont a bankadó mellett már a kamatbevételek csökkenése is érzékelhetően befolyásolta.

A Moody''s Investors Service áprilisban közzétett elemzése szerint a következő másfél évben a szlovák bankok jövedelmezőségének további romlására lehet számítani a nehéz működési és gazdasági környezet miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.