BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Japán nagyot zuhant, de Európa kitart

A csütörtöki markáns visszaesés és a pénteki enyhe korrekció után továbbra is változó a tőzsdei kereskedés Japánban: hétfőn 3,2 százalékos mínuszban zárt az irányadó tőzsdemutató.

A 225 válogatott részvény Nikkei mutatója 3,2 százalékos napi csökkenéssel 14 142,65 ponton zárt. Az átfogóbb Topix 3,4 százalékkal 1154,07 pontra esett.

Több elemző is amellett érvelt, hogy a piac a korrekció első szakaszában van. Az árfolyamesést erősíti, hogy a dollár gyengülése is rossz hatással van a jen árfolyamára.

Szöulban a Kospi 0,3 százalékkal 1979,97 pontra nőtt. A külföldi befektetők erős aktivitása mellett a nap nyertesei az autógyártók voltak.

Erősödéssel kezdték a hétfői kereskedést a frankfurti és párizsi részvénypiacok irányadó indexei. London ünnepnap miatt zárva tart.

A frankfurti DAX 0,42 százalékos, míg a párizsi CAC 0,66 százalékos többlettel állt a kereskedés első percében. A BUX szintén 0,4 százalék körüli emelkedést mutat délelőtt.

Tóth Gergely, a Buda-Cash Brókerház elemzője szerint kiváró hangulat, vegyes irányú kereskedés várható. Mivel a londoni és az amerikai piacok zárva tartanak, emiatt alacsony lehet a forgalom a magyar tőzsdén. Makrogazdasági adatok sem befolyásolják a piacot, így izgalmaktól mentes nap lehet a hétfő - mondta. Hozzátette, hogy az ázsiai kereskedésben nem volt rózsás a hangulat, a japán börze például jókora eséssel zárt.

Kuti Ákos, az Equilor Befektetési Zrt. vezető elemzője kiemelte, a magyar tőzsde a múlt héten ugyan elvált a nemzetközi piacok esésétől, hétfőn azonban a külföldi befektetők távolmaradása miatt mérsékelt gyengülés várható nulla közeli nyitást követően - fejtette ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.