BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kéthetes csúcson a forint a kulcsfontosságú napon

Kéthetes csúcsra erősödött a forint, és megérkezett a forintos szintnek tekinthető 100 napos mozgóátlaghoz. A forintot erősítette az Európai Központi Bank csütörtöki kamatvágása, hiszen a hazai deviza kamatelőnye növekedett. Ma az Európai Bizottság hozza nyilvánosságra friss előrejelzését a növekedésre és a költségvetési hiányokra vonatkozólag. Magyarország szempontjából kulcsfontosságú lesz, hogy 3 százalék feletti vagy alatti hiányt vetít előre a bizottság, mert ez irányadó lehet a kilenc éve tartó túlzottdeficit-eljárás megszüntetése kapcsán.

Az eurót pénteken délelőtt 296 forint alatt jegyzik, amire két hete nem volt példa. Csütörtökön reggel még 300 közelében állt az euró/forint kurzus. A külpiaci hangulat javulása és a az EKB kamatvágása segítette a hazai devizát. Az euróövezeti jegybank 25 bázisponttal, 0,5 százalékra vágta a kamatot, ami történelmi mélypontnak számít.

A kamatelőny növekedése is segíthetett abban, hogy a befektetők a forint felé fordultak.

A forint 296 alatt megérkezett a 100 napos mozgóátlaghoz, ahol egyelőre tétovázik a hazai deviza. Kisebb erősödés annak ellenére látszik délelőtt, hogy az Európai Bizottság számait feszült várakozás övezi.

Ha a bizottság úgy találja, hogy a GDP-arányos költségvetési deficit fenntarthatóan 3 százalék alatt marad, akkor komoly esélyünk van arra, hogy kikerüljünk a 9 éve tartó deficiteljárás alól. Az EU fél éve még 3,4 százalékos deficitet prognosztizált az idei évre, ugyanakkor azóta kiderült, hogy tavaly mindössze 1,9 százalékos volt a deficit a várt 2,7-tel szemben.

„Jó esélyt látunk arra, hogy az EU megszűntesse a 9 éve folyó eljárást Magyarországgal szemben” – írják az Equilor elemzői. Szerintük, ha további kiigazításokat kér az EU, akkor azt a magyar kormány megteszi.

A CIB Bank elemzői megjegyezték: a piaci figyelem középpontjában az átfogó áprilisi amerikai munkaerő piaci adatok állnak majd – a piac kis javulásra számít a kiábrándító márciust követően, a korábban közzétett ADP felmérés eredményét látva azonban kicsi az esélye egy pozitív meglepetésnek.

Mindazonáltal a Fed szerdai bejelentéseit követően egy gyengébb adat sem valószínű, hogy hosszan tartó negatív hatásokkal járna, hiszen az FOMC jelezte: amennyiben romlanak a gazdasági kilátások, kész kötvényvásárlási programjának keretösszegét megemelni.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.