BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A dollár menőbb az eurónál

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) által összeállított statisztikák szerint a világ jegybankjai az első negyedév végén kevesebb eurót és több dollárt tartottak devizatartalékaikban mint az előző év végén.

Az IMF szerint világszerte 11,09 ezer milliárd dollárnyi devizatartalék volt a jegybankoknál és ebből 6,05 ezer milliárd dollárnyi devizaneméről jelentett az IMF felmérésben résztvevő, összesen 144 jegybank.

Az első negyedév végén 6050 milliárd dollárból 3764 milliárd dollárt tartottak ténylegesen amerikai dollárban, 1433 milliárd dollárnyit euróban, illetve rendre 235 milliárd, illetve 236 milliárd dollárnyit fontban és jenben. Svájci frankból 16 milliárd dollárnyi, kanadai dollárból 95 milliárd dollárnyi, ausztrál dollárból 99 milliárd dollárnyi, más devizákból pedig 173 milliárd dollárnyi volt a jegybankoknál.

A negyedik negyedév végén még 3725 milliárd dollárnyi amerikai fizetőeszközt tartottak, míg 1471 milliárd dollárnyi eurót.

A jegybankok már dollárra átszámítva közli az IMF-fel a tartalékok összetételét, és a valutaalap iránymutatása szerint időszak végi árfolyamon számítják át dollárra. Az időszakvégi árfolyamokkal átszámolva is kimutathatóan csökkent az eurótartalékok szintje.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.