BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

ABN Amro: még egy év állami tulajdonban

Az állami tulajdonban lévő ABN Amro holland bank újramagánosítását egy évvel elhalasztják, 2014-re, hogy a pénzintézet felkészülhessen a részvénykibocsátásra.

Ezt a holland pénzügyminiszter közölte hozzátéve, hogy az ABN Amro egyelőre azért sem kerülhet ki az állam védőszárnyai alól, mert Hollandia gazdasága immár egy éve recesszióban van, és a világgazdaság állapota sem olyan, hogy a magánosítást most érdemes lenne erőltetni.

A miniszter nem jelölt meg pontos időpontot az ABN Amro részvényeinek kibocsátására, de azt mondta, hogy erre csak azután kerülhet sor, ha stabilizálódik a pénzügyi szektor és a holland gazdaság.

Pénteki bejelentés szerint a vagyona alapján a harmadik legnagyobb holland bank adózott eredménye 402 millió euró lett, meghaladta az egy évvel korábbi 337 millió eurót.

A holland állam 2008-ban vonta állami ellenőrzés alá az ABN Amrót. Erre azután került sor, hogy a belga-holland Fortis bank és biztosító egy konzorcium tagjaként előzőleg, 2008 őszén részt vett az ABN Amro bank szétdarabolásában és megvásárlásában. A Fortis azonban túlvállalta magát és válságba került, ezért előbb államosították, majd eladták.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.