BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

CIB: Az amerikai vállalatok megint motorjai a lehetőségek hazájának

A pénzügyi válság hosszú évei után ismét lendületbe jött az amerikai gazdaság: az USA GDP-jének tavalyi 2,8 százalékos bővülése után a Bloomberg elemzői konszenzusa szerint idén 1,6 százalékos lesz a növekedés, míg jövőre számos elemző vár 3 százalékot meghaladó fejlődést. A CIB Alapkezelő értékelése szerint a kilátásokkal kapcsolatban bizakodásra ad okot, hogy az 500 vezető amerikai vállalat részvényeit tartalmazó index, az S&P 500 napjainkra meghaladta korábbi csúcsát. Mindezek alapján érdemes megfontolni, hogy a megtakarítások egy részét amerikai vállalatok részvényeibe, vagy az azokat vásárló befektetési alapokba fektesse a lakosság.

A pénzügyi válságot követő stagnálás után növekvő pályára állt az Amerikai Egyesült Államok (USA) gazdasága. Élénkülés tapasztalható a foglalkoztatásban, a fogyasztói hitelek állományában, valamint az ingatlanárakban és az értékesítésben is. A javuló fogyasztási hajlandóságot a fogyasztói bizalmi index alakulása, a lakáspiaci tendenciák és a munkanélküliségi adatok is alátámasztják: a jelenleg 7,6 százalékos munkanélküliségi ráta a jövő év közepére 6,5 százalék alá csökkenhet. Az előrejelzések szerint 2014-ben az Egyesült Államok gazdasági növekedése elérheti a 3 százalékot, ami a válság előtti szintnek felel meg. Ezek a mutatószámok arra engednek következtetni, hogy a tengerentúli gazdaság túl van a válságon.

A makrogazdasági mutatók kedvező alakulása a tőzsdére bevezetett amerikai vállalatok jó teljesítményének is köszönhető. A félezer vezető amerikai cég részvényeit tömörítő és ezzel az amerikai gazdaság teljesítményét lényegében leképező S&P 500 index mára túlszárnyalta 2007-es csúcsát. Az indexben szereplő szektorok közül az egészségügy mellett a tartós fogyasztási cikkek gyártói és a pénzügyi szektor hozták a legjobb teljesítményt a 2013-as év eddig eltelt időszakában. Ezek a szektorok a növekvő fogyasztással erősödnek, így felülteljesítésük utal a jövővel kapcsolatos várakozások javulására. A fogyasztás és a pénzügyi szolgáltatások iránti kereslet növekedése azt jelzi ugyanis, hogy a fogyasztók bíznak jövőbeni fizetőképességükben.

A CIB Alapkezelő szakemberei szerint nemcsak a világgazdasági folyamatok miatt érdemes figyelemmel kísérni az amerikai gazdaságot és vállalatokat, hanem befektetési szempontból is. „Év eleje óta az S&P 500 index közel 15 százalékos növekedést ért el, ráadásul az indexben szereplő összes szektor nyerő befektetés volt azok számára, akik ezekbe helyezték megtakarításaikat. Az eddigi pozitív eredményből kiindulva és látva az erős folytatás lehetőségét úgy gondoljuk, hogy érdemes továbbra is odafigyelni az S&P 500 indexre, és ezen vállalatok részvényeit, vagy az indexet követő alapok befektetési jegyeit vásárolni” – mondta el Komm Tibor, a CIB Alapkezelő vezérigazgatója.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.