BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödésbe váltott a forint

Belelendült a forint tegnap, és ma reggel is erősödéssel kezdett a hazai fizetőeszköz. 297 forint körül járt nemrég az euró árfolyama. 296 forintnál látható a 200 napos mozgóátlag, és itt látható egy szint is. A szeptemberi lokális eurómélypont 294 forint felett látható valamivel, de a záróárak 295 körül voltak. Ezek a szintek jelenthetnek akadályt a további forinterősödés előtt, írják az Erste elemzői.

Erősödött tegnap a forint árfolyama, s a folyamat a mai nyitásban is folytatódott. A forint mostani erősödése meglepőnek mondható, figyelembe véve, hogy a jegybanki kamatcsökkentési ciklus az év hátralévő részében is folytatódni látszik. A múlt héten Gerhardt Ferenc nyilatkozott ennek megfelelő szellemben, tegnap pedig egy másik monetáris tanácstag, Kocziszky György adott interjút a Wall Street Journal-nak, és elmondta, hogy a gazdaságnak további enyhítésekre van szüksége. Mindaddig pedig, amíg az infláció alacsony, a növekedési és a munkanélküliségi számokat sokkal inkább figyelembe lehet venni a kamatdöntések során. E közben nemzetközi oldalról az amerikai kormányzati szektor részleges leállása borzolhatná a kedélyeket, ami azonban nem hatott negatívan a piacokra, s egyelőre nem látszik a kockázatkerülés erősödése. A dollár gyengül, ami most úgy tűnik, támogatóan hat a feltörekvő piaci devizákra.

Nem mutattak érdemi elmozdulást a referenciaszintek tegnap az állampapírok másodlagos piacán. Ma 3 hónapos DKJ aukció lesz, amiből az adósságkezelő 40 Mrd forintnyit kínál megvételre.

Nemzetközi helyzetkép:

A nemzetközi devizapiacon az EURUSD árfolyam a tegnapi kereskedés során 1,3494-ről 1,3527-re emelkedett. A tengerentúli költségvetéssel kapcsolatos viták, illetve az olasz belpolitikai válság a mélybe lökte az amerikai piacokat, bár napon belül enyhe emelkedést láthattunk (Dow -0,84 százalék, Nasdaq -0,28 százalék, S&P500 -0,58 százalék). A negatív oldalon fejezték be a kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,78 százalék, DAX -0,78 százalék, CAC40 -1,05 százalék). Ázsiában a hongkongi és a kínai tőzsde is zárva tartott ma, miközben a Nikkei index 0,4 százalékot emelkedett. Az árupiacon a WTI ma reggel 101,9 dolláron állt. Az arany 1.335 dolláron állt ma reggel, ami lényegében a tegnapi árszint. A szereplők itt is a költségvetési vitát tekintik a fő tényezőnek. Vegyes képet mutatnak a határidős indexek ma reggel.

Friss hazai és nemzetközi hírek:

A kormány tegnap benyújtotta a 2014-es költségvetés tervezetét a Parlamentnek. Az előzetes információknak megfelelően, 2 százalékos gazdasági növekedéssel, 2,4 százalékos inflációval és 2,9 százalékos hiánycéllal tervezi a kormány a jövő évi büdzsét. A növekedési várakozás optimistának mondható, miközben a kormány a bevételi oldalon több dologról is lemond (a családi adókedvezmény kiterjesztését, a társasági adóbevételek oldalán több tétel kisesését, valamint a jövedéki adóbevétel több területen történő kiengedését lehet említeni). Ugyan az erős túlzásnak tűnik, hogy jövőre 700 milliárd forintot kienged az állam a bevételeiből az idei évhez képest, de némi csökkenés vélhetően tényleg meg fog valósulni. Emellett viszont a pénztárgépek bekötéséből, az elektronikus útdíjból és az augusztussal megemelt tranzakciós illetékből folyhat be több jövőre, mint idén, mivel 2014-ben már egész évben tervezi ezeket a kormány beszedni. Ez az említett kieséseket hivatott ellensúlyozni. Ennek ellenére kockázatosnak tartjuk a 2,9 százalékos hiány elérését az optimista bevételi tervek és az optimista makropálya miatt, ráadásul a tervezett tartalékok az idei évi, közel 600 milliárd forintos tervhez képest jövőre kevéssel 300 milliárd forint alá csökkennének.

Az amerikai kongresszusban nem sikerült megállapodásra jutni az áthidaló költségvetésről, így közép-európai idő szerint kedd reggel hat órától egyes kormányzati intézmények felfüggesztették a működésüket. Ez 800 ezer ember esetében jelenthet kényszerszabadságot. A törvényhozás ma délután ül össze tárgyalni. Legutóbb 17 évvel ezelőtt fordult elő részleges fizetésképtelenség az USA-ban.

Az USA-ban a Chicagói beszerzési menedzser index értéke 53 pontról 55,7 pontra emelkedett szeptemberben, meghaladva az 53,7 pontos konszenzust.

A japán miniszterelnök, Shinzo Abe bejelentette, hogy az áfát a korábbi 5 százalékról 8 százalékra emelik fel 2014 áprilisától kezdve, hasonló lépésre 1997-óta nem volt példa Japánban. A nap hátralévő részében egy gazdaságélénkítő csomagot fog bejelenteni a miniszterelnök, aminek nagysága a várakozások szerint 51 milliárd dolláros lehet.

A HSBC által tegnap publikált kínai PMI adathoz hasonló eredményt mutatott a hivatalos kínai statisztika is, ami 51,1 pontra emelkedett a várt 51,6 pont helyett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.