BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A hét végére elromlott a piacok hangulata a világ tőzsdéin

A hét végére elromlott a hangulat a világ tőzsdéin, és ez alól a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) sem volt kivétel. A BUX csaknem egyszázalékos csökkenéssel zárta a hetet, és a vezető papírok közül csak a Richter árfolyama emelkedett az előző hetihez képest.

A BÉT részvényindexe, a BUX egy hét alatt 180,26 ponttal, 0,94 százalékkal csökkent, 19 075,39 ponton zárt pénteken. A részvénypiac heti forgalma 49,6 milliárd forint volt, míg az előző héten 46,0 milliárd forint értékben születtek üzletek. Hétfőn az amerikai piacok zárva tartottak, emiatt gyenge forgalom és iránykeresés volt tapasztalható a piacon, a BUX alig mozdult el az előző záró értékéhez képest.

Kedden főképp az OTP erősödése húzta egyszázalékos pluszba az indexet, és a forgalom nagy részét is a bankpapír adta. A részvény napi maximumán, 4600 forinton zárt, ezzel áttörte az előző héten sokáig kerülgetett 4500 forintos technikai szintet.

Szerdán is folytatódott az emelkedés a BÉT-en, sőt a BUX felülteljesített a nemzetközi indexekhez képest. A Richter árfolyama újabb csúcsot döntött aznap, a Mol és a Magyar Telekom is emelkedni tudott, miközben az OTP mínuszban végzett ugyan, de így is a 200 napos mozgóátlag feletti árfolyamon tudott zárni.

Csütörtökön elromlott a hangulat a nemzetközi piacokon, és ez a kihatott a magyar tőzsdére is, pénteken pedig még erősebb lett a pesszimizmus, és főként a feltörekvő piacokat sújtó, általános kockázatkerülés lett úrrá a világ pénz- és tőkepiacain. A szabadulást a kockázatosabb befektetési eszközöktől főként az váltotta ki, hogy az amerikai jegybankrendszer, a Fed a jövő héten a várakozások szerint további 10 milliárd dollárral csökkenti az eszközvásárlások havi volumenét.

Az OTP árfolyama a héten 68 forinttal, 1,54 százalékkal 4350 forintra csökkent. A Mol-részvények ára 335 forinttal, 2,34 százalékkal 13 965 forintra esett. A Magyar Telekom 1 forintos, 0,32 százalékos gyengüléssel, 307 forinton zárta a hetet. A Richter-papírok értéke 64 forinttal, 1,37 százalékkal 4744 forintra emelkedett.

A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 30,16 ponttal, 2,11 százalékkal csökkent, 1396,15 ponton állt pénteken záráskor.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.