BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elromlott a hangulat a tengerentúli tőzsdéken

Ez az év is elkezdődött, s ugyan a múlt hét még az ünnepekről szólt, de az irány alapvetően lefelé mutatott. Persze ebből még nagy következtetést nem igazán lehet levonni a folytatás tekintetében. Az viszont sokkal beszédesebb, hogy csúcsokról indultak lefelé a vezető indexek, és a túlvettség jeleit is mutatják gyakorlatilag egytől egyig -olvasható az Erste elemzésében.

A DAX esetében a 20 és a 30 napos mozgóátlag is 9.253 pontnál van, vagyis ha eddig csökken az index értéke, akkor még mindig nem történt semmi. Ha a fundára tekintünk, akkor azt látjuk, hogy a P/E alapú árazás az elmúlt 8 év átlaga fölött van 20-30 százalékkal. Ez alapján akár egy komolyabb korrekció is jöhet. Ráadásul a 200 napos mozgóátlag eléggé messze van, hiszen 8.500 pont környékén mozog most. Így árgus szemekkel figyeljük a 20 és a 30 napos mozgóátlagokat, nevezetesen hogy azokon átesik-e az index.

Ha igen, akkor igazán elkezdhetünk aggódni, hiszen jó eséllyel egy még nagyobb esés elején vagyunk. Ez igaz a Dow Jones ipari átlagindexre és az S&P500-ra is. A BUX-ban továbbra sincs irány. A 200 napos mozgóátlag környékén oszcillálunk. Az esetleges mélyebb korrekciós forgatókönyv nagyobb valószínűsége ellenére éves viszonylatban további fellendülést várunk a részvénypiacokon. Az igazi bika piac még csak mostanában kezdődött el, és még évek állnak előttünk a fellendülésben

USA:
- Nagyobb kilengések mellett felemásan zárták a kereskedést a vezető tengerentúli mutatók (Dow 0,17%, Nasdaq -0,27%, S&P500 -0,05%).
- Pénteken Ben Bernanke beszédét várták a befektetők, aki azt mondta, hogy a nulla közeli alapkamat, az új kommunikációs módszerek és a pénznyomda nélkül a tengerentúli gazdaság stagnált vagy recesszióba került volna.
- Jeffrey Lacker richmond-i Fed elnök szerint a gazdasági növekedés 2% körül alakulhat idén, szemben a 3%-os elemzői várakozásokkal. A kamatokkal kapcsolatban úgy fogalmazott, hogy akár már az idei évben is sor kerülhet az irányadó ráta emelésére, de sokkal valószínűbb, hogy erre csak jövőre fog sor kerülni.
- Egy fontos makroadatot publikálnak a tengerentúlról 16 órakor: az ISM szolgáltatóipari beszerzési menedzser index decemberi értékét.

Európa:
- Mérsékelt emelkedéssel zárták a kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,19%, DAX 0,37%, CAC40 0,49%).
- Német fogyasztói árindexet, és az euró zónából pedig szolgáltatói beszerzési menedzser indexet publikálnak ma.


Olaj, arany:
- A WTI 94,2 dolláron állt ma reggel, enyhén emelkedő trendet mutatott. Az árakat elsősorban a növekvő líbiai kínálat és a készletek alakulása mozgatja.
- Az arany 1,240 dollárig erősödött, ami három hetes csúcs. Ez elsősorban a növekvő ázsiai keresletnek köszönhető, mivel több befektető szerint az alacsony árszint növelheti a távol-keleti keresletet.

Devizák:
- Lényegében a 20 napos mozgóátlagon zárta a hetet a forint az euróval szemben. A pénteki nyitó 297,9-es értékről nap végére 298,89-re emelkedett az EUR/HUF árfolyama, és ma reggel is a mozgóátlag környéken kereskednek a devizapárral, így akár annak áttörésével is megpróbálkozhat a forint.
- Csütörtököt követően pénteken is jelentős mértékű dollárerősödést láthattunk az euróval szemben. A dollár a 30 napos mozgóátlagtól rugaszkodott el lefelé, és az árfolyam 1,3672-ről 1,3589-ig ment. Ma reggel további mérsékelt dollárerősödés tapasztalható.


Távol-Kelet:
- A Nikkei 2,3%-ot, a Hang Seng 0,7%-ot, a Shanghai index 2,0%-ot zuhant a hét első reggelén. 
- A japán piac gyenge teljesítményét nagyrészt az okozta, hogy az újév után most nyitott ki először a tőzsde, így a befektetők csak ma reagálhattak az elmúlt napok negatív hangulatára, ráadásul a jen is erősödött a dollárral szemben.
- A kínai piac esése mögött valószínűsíthetően az IPO-k újbóli engedélyezése áll, ugyanis a befektetők tartanak attól, hogy a 12 hónapos tiltást követően túl sok új részvényt vezetnek be a piacokra.
- A HSBC felmérése szerint a kínai szolgáltató szektorban a PMI értéke az előző havi 52,5 pontról 50,9 pontra csökkent decemberben. Hasonló visszaesést mutatott a kínai statisztikai hivatal felmérése is.

Határidős piacok:
- Vegyes képet mutatnak a határidős piacok ma reggel.


Vállalati hírek

- A korábbi híreknek megfelelően a Banco Santander-nek sikerült megállapodnia az Apollo Global Managementtel az ingatlan fejlesztéssel foglalkozó spanyol Altamira értékesítéséről. A tranzakció a leányvállalat 85%-át érinti, melyet 664 millió euróért adtak el. Az ár magasabb, mint ami korábban az újsághírekben megjelent, ugyanis ott 700 millió euró szerepelt a cég 100%-ára vetítve. A mostani értékesítéssel a Santander 385 millió euró adózás utáni egyszeri profitot realizálhat, ami részvényenként 3 eurócent, ami ráadásul már nagyrészt beárazódhatott korábban.

- A BMW a rekordnak számító decemberi értékesítéssel tavaly rekord évet zárt az USA-ban. A BMW csoport decemberben 0,3%-kal növelte értékesítését az egy évvel korábbihoz képest, az év egészében pedig 8,1%-kal múlta felül a 2012-es évet. Különösen a személygépkocsik esetében volt kiugró a növekedés: 21,7% decemberben, 19,6% az év egészében, azonban a csoport teljesítményét lehúzta az SUV modellek gyengébb értékesítése.

- A Daimler csoporthoz tartozó Mercedes a BMW-hez hasonlóan rekordévet zárt a tengerentúlon. 313 ezer gépkocsit értékesítettek 2013-ban, ami 14%-kal haladja meg az egy évvel korábbi értéket. A pozitív hír nem számít komolyabb meglepetésnek, ugyanis több egymást követő hónapban is rekordnak számító értékesítési adatokat publikált a Mercedes. Decemberben 33 ezer gépkocsit értékesítettek, ami 17,3%-kal haladja meg a korábbi év azonos hónapját.

- A most már a Fiat 100%-os tulajdonába tartozó Chrysler decemberi amerikai értékesítései elmaradtak a korábban várttól. Míg a piac 8,4%-os bővülést várt volna, addig csak 5,7%-ot emelkedtek a tavalyi év azonos időszakához képest az eladások.

- A kínai hatóságok vizsgálatot rendeltek el a Fiat által gyártott Jeep Wrangler esetében, ugyanis tűzveszélyesnek tartják a szakértők. A hír negatív, mivel hasonló okok miatt 2011-ben egyszer már átmenetileg megtiltották a modell importját, ráadásul a Fiat jelentős terjeszkedést szeretne végrehajtani Ázsiában.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.