BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyenge amerikai foglalkoztatottsági adatok erősítették a forintot

Nagyot erősödött pénteken a forint, az EUR/HUF kurzusa a 20 napos mozgóátlagig, 298-ig esett. Ezen a szinten oldalazásra számítunk, a két mozgóátlag között, 298-299 között mozoghat az árfolyam a napokban - írják az Erste elemzői.

Tovább erősödött a forint, az euróval szemben 298,3-nál jár az árfolyam, míg a dollár ellenében 218 forintot kell fizetni. Ezúttal elsősorban a gyenge amerikai munkapiaci adatok álltak a forinterősödés mögött, hiszen nőtt  spekuláció, hogy a Fed lassabban vezeti ki az eszközvásárlási programot. A kötvénypiacon nagy mozgások nem voltak, pár bázispontos hozamemelkedés látszik a hosszú állampapírok esetén, előtte azonban jelentős csökkenést láthattunk e kötvények hozamában.

Az ÁKK ismét likviditási tendert hirdet 50 milliárd forint értékben a február 26-án lejáró DKJ-ra. A tavaly év végi visszafogás után nagyüzemben megindult a forintkötvény kibocsátás, így az első negyedévben akár az idén lejáró forintadósság 30-35%-át is fedezheti az adósság kezelő. Nem tartjuk kizártnak továbbá, hogy még az első negyedév során újabb nemzetközi kötvény kibocsátásra is sor kerül, így akár a devizarefinanszírozási igény jelentős részét is előfinanszírozhatja a magyar állam.

Nemzetközi helyzetkép:

A várakozásoknál gyengébb munkaerő-piaci adatoknak köszönhetően a kereskedés első felében estek a vezető tengerentúli indexek, majd nap közben elindultak felfelé, és a Dow Jones kivételével sikerült ledolgozniuk a mínuszokat (Dow -0,05%, Nasdaq 0,45%, S&P500 0,21%). Emelkedéssel zártak pénteken a nyugat-európai börzék (FTSE100 0,73%, DAX 0,55%, CAC40 0,61%). A WTI 92,3 dollárra gyengült a ma reggel, főleg a pénteki zuhanó USA munkanélküliségi adatoknak köszönhetően. Az aranyat hasonló okok miatt vásároltak erősen, az árfolyam már az 1,250 dolláros szintet ostromolja. A lassuló gazdasági aktivitás azt vetíti előre, hogy a Fed nem, vagy a vártnál kisebb ütemben csökkenti a kötvényvásárlási programját, ami gyorsíthatja az inflációt a világban. A rossz adatra a dollár a 20 és a 30 napos mozgóátlag metszéspontjáig, 1,3687-ig gyengült az euróval szemben. A Hang Seng 0,2%-ot emelkedett, míg a Shanghai index 0,2%-ot csökkent ma reggel, a japán piac ma zárva volt. Több kínai vállalat is úgy döntött, hogy elhalasztja a tervezett tőzsdérelépést (IPO), miután a felügyelet szigorította az ellenőrzést. Az amerikai határidős indexek a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban mozognak ma reggel.

Hazai és nemzetközi hírek, makrogazdaság:

A várakozásoknál lényegesen rosszabb lett az amerikai foglalkoztatottsági adat. A piac arra számított, hogy 197 ezer fővel bővült decemberben a mezőgazdaságon kívül foglalkoztatottak száma, a tényadat viszont csupán 74 ezer fő volt. A novemberi értéket azonban 203 ezerről 241 ezerre módosították. A munkanélküliségi ráta viszont pozitív meglepetést okozott: 7%-ról 6,7%-ra csökkent decemberben. Ez 2008 októbere óta nem látott érték, árnyalja viszont a képet, hogy ezt a jó adatot csupán a munkaerőpiac szűkülése okozhatta (többen kikerülhettek a gazdaságilag aktívak közül). A gyenge adat elbizonytalaníthatja a piacokat, hogy a Fed milyen ütemben vezeti ki az eszközvásárlási programját, a dollár gyengült pénteken.

Heti kitekintő:

USA: kedden teszik közzé a kiskereskedelmi forgalom, majd szerdán a termelői árindex decemberi adatait. Emellett szerdán a Fed legújabb Bézs könyve is közzétételre kerül. Csütörtökön a szokásos heti munkapiaci statisztikák mellett a fogyasztói árak decemberi adatait és a Phildalphiai Fed survey eredményeit teszik közzé. A hét pénteken ingatlanpiaci statisztikákkal (megkezdett házépítések, kiadott építési engedélyek), az ipari termelés decemberi és a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexének előzetes januári adataival zárul. 

Magyarország: Szerdán teszi közzé a KSH a tavaly decemberi inflációs adatokat. A novemberi újabb rezsicsökkentések várható elszámolásának köszönhetően további lassulás várható az éves indexben, várakozásunk szerint 0,4%-ra csökkenhetett az infláció a megelőző havi 0,9%-ról. A tavalyi éves átlagos infláció pedig 1,7%-on állhatott. Ami a kilátásokat illeti, az idén is maradhat az alacsony, jóval a cél alatti infláció, és az árak éves szintű növekedésének üteme várhatóan csak középtávon éri el a 3%-os jegybanki célt. Az infláció alakulása tehát úgy tűnik, hogy továbbra sem képezi akadályát a jegybanki kamatcsökkentések folytatásának.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.