BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nem indult jól a gyorsjelentési szezon

Nem indult túl jól a gyorsjelentési szezon a tengerentúlon. Az Alcoa eredménye elmaradt a várakozásoktól, és így a zárás utáni kereskedésben 4,4 százalékot zuhant az árfolyam - írják az Erste elemzői.

A cég egyébként különböző ipari szegmensekben 0 és 8 százalék közötti bővülést vár a 2014-es évre, vagyis továbbra is lassú kilábalást lát. Ez jó, de nem meglepő, hiszen mindenki ezt várja. Ennek ellenére a piacok nem reagáltak a hírre számottevően, hiszen a határidős indexek emelkedést mutatnak ma reggel. Pedig a gyorsjelentési szezon eredményei fontosak lesznek a folytatás tekintetében, ennek ellenére egyelőre nincs félelem a piacokon. Ha a BUX-ra nézünk, akkor itthon ellentétes mozgás jöhet. Tegnap az index ellenálláshoz érkezett, ahonnan a mai napon valamiféle korrekciót mutathat, vagyis lefelé veheti az irányt.

USA:
- Nem volt túl izgalmas a tegnapi kereskedés a tengerentúli börzéken, a nap elején lefelé vették az irányt az indexek, amit emelkedés követett a nap második felében, de csak az S&P500 indexnek sikerült enyhe pluszban zárnia a kereskedést, a többi index kis mínuszban zárt (Dow -0,11%, Nasdaq -0,23%, S&P500 0,03%).
- A Dow Jones index tagjai közül a DuPont teljesített a legjobban (1,4%), a vesztes pedig 2%-os mínusszal az AT&T lett.
- A múlt héten 15 ezer fővel 330 ezerre csökkent a munkanélküli segélykérelmek száma, ami jobb mint az elemzők által várt 335 ezer fő.
- Tegnap piaczárás után publikálta negyedéves számait az Alcoa. Az árbevétel 5,59 milliárd dollár lett a negyedik negyedévben, ami magasabb a várt 5,464 milliárd dollárnál, de nettó profit soron csalódást okozott a társaság. Az egyszeri tételektől tisztított részvényenkénti eredmény 4 cent lett a várt 6 cent helyett. Az alumíniumipari társaság részvényei 4%-ot estek zárás után, ebben közrejátszott egy tegnap bejelentett rossz hír: a társaságnak 384 millió dolláros bírságot kell fizetnie az amerikai igazságügy minisztériumnak és az értékpapír felügyeletnek.
- Ma délután 14:30-kor fontos munkaerő piaci adatok érkeznek a tengerentúlról.

Európa:
- Eséssel zárták a tegnapi kereskedést a nyugat-európai börzék (FTSE100 -0,46%, DAX -0,8%, CAC40 -0,84%).
- Az Európai Központi Bank a vártnak megfelelően nem változtatott az irányadó rátán, az alapkamat 0,25%-on maradt.
- Mario Draghi a kamatdöntést követő sajtótájékoztatón azt mondta, hogy tartósan alacsony inflációra és a kamatlábak alacsonyan tartására lehet számítani.
- A Bank of England sem változtatott az alapkamaton (0,5%), és az eszközvásárlási program változatlanul 375 milliárd font maradt.
- A várt 1,5% helyett 1,9% lett az ipari termelés Németországban.

Olaj, arany:
- A WTI ma reggel 92,5 dollárra erősödött, miután a nap elején még 92 dollár alatt is volt a kurzus, ami nyolc havi mélypontnak felel meg. A piac a ma délután publikálandó munkanélküliségi adatokra koncentrál.
- Az arany 1.235 dollárra erősödött, a piac itt is elsősorban az USA gazdaságának állapotára figyel. A piac egyébként 200 ezer új munkahelyre számít decemberben.


 
Devizák:
- A forint erősödéssel zárta a tegnapi kereskedést, az EUR/HUF árfolyam lepattant a 300-as ellenállásról és 299,2-ig esett zárásra. A reggeli kereskedésben mérsékelt forinterősödés látható.
- Mario Draghi szavai után gyengülni kezdett az euró tegnap a dollárral szemben, de ez csak átmeneti volt, a délutáni órákban ismét erősödésbe kezdett a közös fizetőeszköz, és 1,357-ről 1,36-ig emelkedett zárásra az EUR/USD kurzusa.

Távol-Kelet:
- A Shanghai index kivételével mérsékelt emelkedést láthattunk a távol-keleti börzéken (Nikkei 0,2%, Hang Seng 0,4%, Shanghai -0,72%).
- Ma hajnalban jelentek meg a kínai külkereskedelmi adatok, amely szerint az export a várt 5%-os növekedés helyett 4,3% lett, míg az import a várt 5% helyett 8,3%-os bővülést mutatott decemberben.

Határidős piacok:
- Pozitív hangulat uralkodik a határidős piacokon ma reggel.

Vállalati hírek

- A Banco Santander amerikai leányvállalata, a Santander Consumer USA Holding 1,56 milliárd dolláros tőzsdei kibocsátásra nyújtott be engedély kérelmet az USA-ban. A bankot jelenleg 65 százalékban a Banco Santander birtokolja. A 65,2 millió részvényt a Banco Santander és más tulajdonosok, alapkezelők (Centerbridge Partners LP, Kohlberg Kravis Roberts & Co. and Warburg Pincus LLC) adják el. A kibocsátási ár a 22-24 dolláros ársávban várható, és a cég a kibocsátást követően negyedévente 15 centes osztalékot tervez fizetni, amely mintegy 2,5 százalékos osztalékhozamnak felel meg. A bank egyébként alapvetően gépjármű finanszírozással foglakozik, gépjármű gyártóknak és kereskedőknek hitelez. A tranzakciót követően a Banco Santander tulajdonrésze 61,3 százalékra csökken, míg az alapkezelők 24,9 százalékos részesedése 9,8 százalékra esik. A tranzakció 8,3 milliárd dollárra értékeli a céget, és 3,8 milliárd euróra a Banco Santander részesedését, azaz 33 centet ér a Santander 6,75 eurós részvényárfolyamában. A hír pozitív, de a fent vázolt méret miatt nincs jelentős hatással a részvényárfolyamra.

- A BMW csoport kínai eladásai 19,7%-kal 390.713 darabra bővültek, ami rekord értékesítéseket jelent.

- A Daimler csoport 228.000 autót értékesített tavaly Kínában, ami 11%-os bővülést jelent. A társaság célja, hogy 2015-ig éves szinten több mint 300.000 darab járművet értékesítsen. A cél elérésben az is segítheti a társaságot, hogy a következő két évben 20 új modell bevezetését tervezi.

- A Mercedes-Benz Japánban rekord eladási adatokat vár az idei évre. A vállalat kétszámjegyű növekedésre számít az idei évben, miután tavaly 28%-os bővülést láthattunk, és az eladott 53.720 darab gépjármű rekordot jelent. Az értékesítéseket áprilisig szeretnék felpörgetni, mert ezt követően adóemeléssel kell szembesülnie a Daimler-nek, ami az eladásokra is hatással lehet.

- A BofAML vételről semlegesre, a Berenberg pedig vételről tartásra módosította minősítette le a Siemens-re vonatkozó ajánlását.

- Az Exane felülteljesítőről semlegesre rontotta a Total-ra vonatkozó ajánlását.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.