BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyre több készpénze van a lakosságnak

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint tavaly év végén 2559,7 milliárd forintnyi készpénz volt a háztartásoknál. Ez nem csak újabb történelmi rekordot jelent, de azt is, hogy durva ütemben gyarapodik a lakosság bankókban és érmékben felhalmozott vagyona.

2012 végén ennél 10 százalékkal kevesebb, 2308,5 milliárd forintot tartottak csak a háztartások készpénzben. Az esztendő utolsó hónapjaiban egyébként hagyományosan magasabb a lakosság készpénzállománya szezonális okok – például a karácsony – miatt, de a tavaly év végi érték így is kiemelkedőnek számít.

A magas készpénzfelhalmozás oka lehet az alacsony kamatkörnyezet is. Erre utal az is, hogy a lekötetlen folyószámlabetétek állománya is történelmi csúcson volt az év végén, a 2333,9 milliárd forinton. Az egyéb, köztük a lekötött betétek volumene ezzel szemben 2008 közepe óta nem látott mélypontra, 5211,8 milliárd forintra süllyedt.

A lakosság összvagyona egyébként gyarapodott a tavalyi év során, az év végén 29947 milliárd forintot tett ki, vagyis egy átlagos állampolgár körülbelül 3 millió forintos vagyonnal rendelkezett Magyarországon. A háztartási vagyon volumene tavaly a harmadik negyedévben lépte át a 29 ezer milliárd forintos határt, ekkor érte el ismét azt a szintet, amelyen 2011 elején, a magánnyugdíj-pénztári megtakarítások előtt állt.

A teljes háztartási vagyonba egyébként a statisztika beleszámítja a különféle cégekben való tulajdonrészek értékét is, így nem meglepő, hogy a legtöbb vagyon részvényekben és üzleti részesedésekben volt, ezen belül az üzletrészek értéke megközelítette a 7500 milliárd forintot. Tőzsdei részvényekben ennél lényegesebb szerényebb összeget, kevesebb mint 300 milliárd forintot tartottak a kisbefektetők, miközben nem tőzsdei részvényekben 1332,8 milliárd forintjuk volt. A részvényjellegű befektetéseken belül viszonylag jelentős összeget, 3353,5 milliárd forintot tartott a lakosság befektetési alapokban.

A nem részvény jellegű értékpapírok – például kötvények, állampapírok – volumene sokat nőtt tavaly. Az év végén a kisbefektetők 2752,4 milliárd forintnyival rendelkeztek, ennek nagyjából az egyik fele rövidtávú, a másik pedig hosszú távú megtakarítás volt. A biztosítástechnikai tartalékok volumene is emelkedett tavaly, az év végén 3190,9 milliárd forintot tett ki. Ebből 1633 milliárd forint volt az életbiztosításokban felhalmozott vagyon, míg a nyugdíjpénztári megtakarítások összege 1250,5 milliárd forintot tett ki.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.