BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Brutális veszteségek a hazai nagybankoknál

Végre színt vallott a hazai nagybankok többsége, és kiderült, számos hitelintézet küzd hatalmas veszteségekkel. A nyereségeseknél pedig nagyot esett a profit.

Pénteken tette közzé tavalyi eredményeit a CIB Bank, amelyből kiderült: a hitelintézet tavaly 131,8 milliárd forintos mínuszban zárta az évet. Ez több mint 10 százalékkal kevesebb ugyan a 2012-es 150 milliárd forintot is meghaladó veszteségnél, de így is hatalmas szám. A hitelintézet ennek ellenére bizakodva tekint a jövőbe, közleményük szerint a tavalyi esztendő már egy trendfordulót előkészítő év volt, ezután fenntartható pályára kerül a szervezet.

Hasonló nagyságrendű veszteséget ért el az MKB Bank is, ezt egyelőre csak az anyacég BayernLB egyik közleményéből lehet tudni. A BayernLB ugyanis a végleges számokat április közepén tervezi csak közzétenni. A közlemény szerint viszont az MKB tavalyi vesztesége 409 millió euró volt, ami szintén 130 milliárd forint körüli összeg a mostani árfolyam mellett. A durva mínuszt a bajorok a politikai és gazdasági környezettel magyarázzák, amely magas bankadót és tranzakciós illetéket rótt a hitelintézetre. A két teher összesen 90 millió euró volt tavaly az MKB-nál.

A veszteséges bankok között van a Raiffeisen is. A bank pénteken ismertette az eredményeit anyacége a Raiffeisen International tőzsdei gyorsjelentésének közzététele után. Az adózás előtti veszteség 31,2 milliárd forint lett a banknál, ami ugyan a harmadával kevesebb a 2012-esnek, de még mindig tetemes. Heinz Wiedner vezérigazgató az eredményeket ismertető sajtótájékoztatón elmondta: az idén sem számít nyereségre a banknál, ennek ellenére nem fontolgatják a kivonulást. A hitelintézet eladásának kérdése lekerült a napirendről.

A másik osztrák tulajdonban lévő nagybank, az Erste is mínuszban zárta 2013-at, a veszteség 24,9 milliárd forint lett. Ennek ellenére az Erste is bizakodó, tavaly is növelte a piaci részesedését, és továbbra is fejlesztésekben gondolkoznak, még a fiókhálózat megújítása is a tervek között szerepel. Az FHB Jelzálogbankot sem sikerült nyereségessé tenni tavaly. A hitelintézet a tavalyelőttihez hasonló 4,5 milliárd forintos veszteséggel zárta az esztendőt.

Nyereséges maradt, de a korábbinál jóval kisebb mértékben az UniCredit Bank. Az anyacég pénzügyi jelentése szerint a magyarországi leány 2012-ben még 89 millió eurós adózás előtti eredményt ért el, tavaly ennek kevesebb mint a harmada, 27 millió euró lett a profit. Hogy össze fog menni a nyereség, azt lehetett már korábban is sejteni, Patai Mihály, a magyarországi bank elnök-vezérigazgatója ugyanis nyáron bejelentette, a hitelintézetre háruló tranzakciósilleték-pótbefizetés miatt, fiókok bezárására, elbocsátásokra kényszerülnek. Eközben nyereségesek maradnak ugyan, de kevésbé, mint 2012-ben.

Valamelyest csökkent a profit a K&H Banknál is. A hitelintézet tavaly 17,4 milliárd forintnyi adózás utáni eredményt ért el, 2012-ben még 20,5 milliárd forint volt a nyeresége. A romló eredmény ennél a banknál elsősorban annak volt köszönhető, hogy az Európai Bankfelügyelet (EBA) ajánlása alapján az átstrukturált hitelekre képzett céltartalékok szintjét megemelte. A legnyereségesebb hazai bank továbbra is az OTP, de a profit a vezető hitelintézetnél is visszaesett. A bank magyarországi alaptevékenységének számviteli adózott eredménye mindössze 34 milliárd forint volt tavaly, ez a fele a 2012-esnek. A korrigált számok ennél jobbak, csaknem 115 milliárd forint lett volna a nyereség, ha nem kellett volna bankadót, tranzakciós illetéknél pótbefizetést vagy például versenyhivatali bírságot fizetni a banknak. 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.