BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Sok hitelt fizettek vissza, alacsonyabbak a kamatok

Idén februárban a háztartási forint alapú lakáscélú, valamint a szabad felhasználású jelzáloghitelek átlagos hitelköltség-mutatói is csökkentek. A szezonálisan igazított adatok alapján a háztartások által felvett forint lakáscélú és személyi hitelek új szerződéses értékei kismértékben visszaestek - közölte az MNB.

A nem pénzügyi vállalatok 1 millió euró érték alatti forinthiteleinek és forint betéteinek átlagos kamatlábai szintén csökkenést mutatnak. A háztartások forintbetéteinek átlagos kamatlábai változatlan szinten maradtak, míg az euróbetéteknél csökkenés figyelhető meg.

A nem pénzügyi vállalati hitelek átlagos kamatlába az 1 millió euró alatti forinthiteleknél csökkent, az 1 millió euró feletti forinthitelek esetén összetételhatás következtében növekedett. Az 1 millió euró alatti euróhitelek átlagos kamatlába emelkedett, míg az 1 millió euró feletti euróhiteleknél jelentősebb visszaesés tapasztalható.

A háztartások hitelállománya 32,3 milliárd forinttal mérséklődött, míg a szezonális igazítás nélküli adat 41,2 milliárd forintos csökkenést mutatott. A szezonálisan nem igazított adatok változása a forinthitelek 2,62 milliárd forintos, illetve a devizahitelek 38,6 milliárd forintos tranzakciós csökkenéséből következett.

A háztartások betétállománya a tranzakciókból eredően szezonálisan igazítva 3,2 milliárd forinttal nőtt, szezonális igazítás nélkül 35,9 milliárd forinttal csökkent. A szezonálisan nem igazított adatok szerint a forintbetétek esetében 3,2 milliárd forint nettó betételhelyezés, a devizabetétek esetében 39,1 milliárd forint nettó betétkivonás történt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.