BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kettévált a banki mezőny

Bár a jegybank adatai szerint tavaly szektorszinten már nyereséget termeltek a hazai bankok, a nyolc nagyobb piaci szereplő közül négy változatlanul veszteséges. Az idén sem várható, hogy jelentősen változzon a helyzet: a végeredményt befolyásolhatják a kormány szabályozási lépései is

Bár két veszteséges év után tavaly már nyereséget produkált a magyarországi bankszektor, az egyes nagyobb szereplők eredményei között változatlanul nagyok a különbségek – derül ki az érintettek által közölt tavalyi adatokból. A nyolc hazai nagybank közül négy – a CIB, az Erste, az MKB és a Raiffeisen – tavaly is veszteséget produkált, két szereplő pedig 100 milliárd forintnál is nagyobb mínuszt volt kénytelen elkönyvelni. A pozitív eredményt elért hitelintézetek közül is kettő tudott csak javítani profitján.

A legnagyobb hazai szereplőt, az OTP Bankot egyértelműen a nyertesek között lehet találni, hiszen magyarországi alaptevékenysége (az OTP Core) 2013-ban közel 115 milliárd forintos korrekciós tételeket nem tartalmazó adózott eredményt ért el, ami bő egyötödével jobb a megelőző évinél. Ugyanakkor az éves számviteli (a korrekciós tételeket is tartalmazó) eredmény nagyjából felére, 68 milliárd forintról 34 milliárdra csökkent.

Az éves korrigált profit jelentős javulása a bank értékelése szerint mindenekelőtt a kockázati költségek 40 százalékos mérséklődésének volt a következménye. Javítani tudott adózott eredményén tavaly a Budapest Bank is: a magyar számviteli szabályok szerint kimutatott, 14 milliárdos, konszolidált profit 29,7 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.

A 2012-esnél jóval szerényebb adózott eredményt ért el viszont az egyébként a válság évei alatt is stabilan nyereséges UniCredit Bank: a hitelintézet tavaly 6,45 milliárd forintos profitot termelt, amely nem egészen harmada az egy évvel korábbinak. Az utóbbi években szintén stabilan nyereséges K&H Bank is szerényebb profitot ért el, ott a 17,4 milliárdos eredmény bő 15 százalékos csökkenést takar.

Az MKB Bank viszont egyelőre nem tudta megtörni a negatív eredmények sorozatát: a bank a magyar számviteli szabályok szerint mínusz 6 milliárd, a nemzetköziek (IFRS) alapján pedig mínusz 121,5 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta 2013-at. Az eltérést egy, az MKB Bank tőkehelyzetének megerősítésére szolgáló tulajdonosi intézkedéscsomag részének számító, rendkívüli tétel okozta.
A bank közlése szerint 2013-as eredményében meghatározó szerepet játszottak például a külföldi leányok miatti egyszeri ráfordítások, a megnövekedett és előre nem tervezhető banki adók és illetékek, az év közbeni kormányzati intézkedések eredményrontó hatásai.

A CIB Bank mérsékelni tudta tavaly veszteségeit, ám 2013 vége még így is bő 130 milliárdos veszteség lett: szépített a Raiffeisen is, amely 31,2 milliárdos veszteséget ért el a 2012-ben elkönyvelt 47,4 milliárd forinttal szemben. Az idei kilátásokat illetően enyhén szólva is csak óvatosan optimisták a hazai nagybankok, és biztosan maradnak veszteséget termelő szereplők a piacon. Az éves eredmények alakulásában ugyanakkor komoly szerep juthat szabályozási kérdéseknek is, például a esetleges devizahiteles mentőcsomagnak.

Kevesebb céltartalék a Budapest Banknál

A Budapest Bank csoport 2013-ban a javuló portfóliónak, és néhány nagyobb egyszeri felszabadításnak köszönhetően tovább javította céltartalék-képzését, az előző évihez képest 27 százalékkal kevesebb tartalékot képezve, ami hozzájárult az eredmény növekedéséhez – hangzott el a hitelintézet tegnapi sajtótájékoztatóján.

A csoport hitelállománya szinten maradt (625,4 milliárd forintot ért el), míg kötelezettségállománya 4 százalékkal, 716,5 milliárd forintra csökkent 2013-ban. Zolnai György, a bank elnök-vezérigazgatója szerint komoly eredmény, hogy erősíteni tudtak a számukra kulcsfontosságú kis- és középvállalati szegmensben is.

A csoport hitelállománya szinten maradt (625,4 milliárd forintot ért el), míg kötelezettségállománya 4 százalékkal, 716,5 milliárd forintra csökkent 2013-ban. Zolnai György, a bank elnök-vezérigazgatója szerint komoly eredmény, hogy erősíteni tudtak a számukra kulcsfontosságú kis- és középvállalati szegmensben is. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.