BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Fogy a tartozásunk

A háztartások hitel- és betétállománya is csökkent márciusban és az idei elő negyedévben. A hiteleknél a törlesztések volumene meghaladja a felvételekét, a betétekből a túl alacsony kamatok miatt viszik a pénzt

Tovább csökkent márciusban a háztartások betét- és hitelállománya is a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint. A lakosság továbbra is nettó törlesztőnek számít, a harmadik hónapban is 22 milliárd forinttal fizetett vissza több kölcsönt, mint amennyit felvett, miközben azonban devizahitelekből 32 milliárd forintnyitól szabadultunk meg, a forinthiteleknél ugyanakkor 10 milliárd forintnyi nettó hitelfelvétel történt. A teljes lakossági hitelállomány ennek és az árfolyamváltozásoknak köszönhetően mintegy 85 milliárd forinttal 6860,7 milliárd forintra süllyedt. Ebből a devizahitelek már kevesebb, mint 55 százalékot tesznek ki.

A frissen kihelyezett lakáshitelek állománya valamelyest növekedett, márciusban 14,5 milliárd forint értékű szerződést kötöttek a bankok. Az első három hónapban a szerződések volumene 38,1 milliárd forint volt, ami a másfélszerese a 2013-as első negyedévinek. A lakáshitelek iránti növekvő igényt vélhetően az egyre alacsonyabb kamatok is támogatják, az átlagos lakáshitel-kamat márciusban már csak 7,13 százalékos volt, a THM pedig 7,82 százalékosra csökkent.

Kismértékű kamatcsökkenés szinte mindegyik hiteltípusnál bekövetkezett, a folyószámlahitelek, a fogyasztási kölcsönök és az egyéni vállalkozóknak nyújtott hitelek is olcsóbbak lettek. A folyószámlahitelek kamata ugyanakkor még mindig lényegesen magasabb a válság előttinél, 28 százalékon áll.
A háztartások bankbetétben elhelyezett megtakarításai márciusban tovább csökkentek. A lakosság több mint 107 milliárd forintot vont ki a bankbetétekből, ennek köszönhetően a hónap végén már csak 6748,2 milliárd forint volt a háztartások betétállománya.

Az első negyedév során összesen 206 milliárd forintot vont ki a lakosság a bankbetétekből, ha a trend a következő hónapokban is hasonló ütemben folytatódik, a második negyedév során a háztartások értékpapír-megtakarításainak volumene meghaladhatja a betétekét. Februárban 6433 milliárd forintot tartottak a kisbefektetők értékpapírokban, és ez a volumen valószínűleg márciusban növekedett. A bankbetétekből történő pénzkivonás mögött az alacsony betétkamatok állnak. A jegybanki adatok szerint a lekötött betétekre fizetett átlagos bónusz februárban már csak 2,06 százalékos volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.