BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nagyon megugrottak az állampapírok hozamai

Két nap alatt több mint 50 bázispontot emelkedtek, majd a hét elején valamelyest csökkentek az állampapír-piaci hozamok. A rátákat a nemzetközi események rángatják, de az utóbbi hetek nem túl jól sikerült aukciói is túlságosan alacsony hozamszintet jelezhettek

A múlt hét végén több mint 50 bázisponttal emelkedtek két nap alatt a hosszú magyar állampapírhozamok, miközben a forint is gyengült, 315 forint fölé emelkedett az euró ára. Tegnap ugyan volt némi korrekció az állampapíroknál, de még így is utoljára június első felében látott szinten maradtak a hosszú hozamok. A tízéves referenciahozam július 23-án volt a mélyponton, akkor 4,15 százalékon állt, ami a szakemberek szerint már túlságosan is alacsony volt, régóta érett a korrekció a piacon.

„Az aukciók is akadoztak már az alacsony hozamok miatt” – mondja Szalma Csaba, az OTP Alapkezelő befektetési igazgatója. Az utóbbi hetekben egyre több állampapír marad az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) nyakán. A múlt héten az ötéves változó kamatozású kötvénynél az ajánlatok mennyisége nem fedte le a meghirdetett mennyiséget, az egyéves diszkontkincstárjegynél is éppen csak meghaladta a kereslet a kínálatot. Egy héttel korábban is több tízéves és hároméves kötvényt hirdetett meg az ÁKK, mint amennyit megvásároltak volna az elsődleges forgalmazók.

A hozamemelkedés mögött a szakértők szerint nemzetközi események és hazai tényezők is állhatnak. A nemzetköziek közül fontos volt, hogy július végén átmenetileg megugrottak a tengerentúli kötvényhozamok, miután a Fed felől "héjább", vagyis a kamatemelési ciklust a vártnál korábbra sejtető jelzések érkeztek. Emellett az utóbbi hetekben szinte minden piacon óvatosabbakká váltak a befektetők, ami kockázatosabb eszközöktől való elfordulással járt. „Azóta viszont valamelyest megnyugodtak a kedélyek, ez Magyarországon is csillapíthatja a hozamokat” – mondja Forián-Szabó Gergely, a Pioneer Alapkezelő befektetési igazgatója. A külső tényezők között van még a portugál bankválság és az orosz-ukrán konfliktus is. Az Oroszország ellen bevezetett szankciók a kelet-európai országokra kedvezőtlen hatással lehetnek, ez is megijesztheti a befektetőket – mondja Szalma Csaba.

A hazai események közül az adósmentő csomag bizonytalaníthatja el az állampapír-vásárlókat. Az újabb és újabb kalkulációk a csomagot egyre nagyobbra taksálják, jelenleg 800-900 milliárd forintnyi veszteséget prognosztizálnak a bankszektor számára. Ez pedig a hitelezés visszaesését, a gazdasági növekedés lassulását is elősegítheti, ami szintén riasztó lehet. Forián-Szabó Gergely mindenesetre úgy látja: egy korábban sokat vásárló nagy vevő nagymértékben csökkentette a vásárlásait a piacon. „Telítődött a befektetők zsebe, emiatt törékeny a piac” – erősíti ezt meg Szalma.

A magyar állampapírpiac jövőjét a szakemberek szerint főleg az amerikai események befolyásolhatják a következő hetekben, egy ottani hozamemelkedésre hevesen reagálhatnak az itteni hozamok is. Az Európai Unió perifériáján lévő országokra sem árt figyelni, ahol szintén túl sokat estek a hozamok az utóbbi hetekben.

Nem fogy el a KKJ

Hatodik hete számol be az Államadósság Kezelő Központ arról, hogy a meghirdetett mennyiségnél kevesebbet jegyeztek le a befektetők Kamatozó Kincstárjegyekből (KKJ). Igaz, a múlt héten a szokásosnál is jóval magasabb, 44,8 milliárd forintnyi állampapírt hirdettek meg, ebből a kisbefektetők csak 20,8 milliárdnyit jegyeztek le.

Az egyéves futamidejű KKJ a legkedveltebb lakossági állampapír, a teljes állománya 1200 milliárd forint körül van. A kamata viszont folyamatosan csökken, a múlt héten már csak 2,5 százalékos bónuszt ajánlott rá az állam.

Az egyéves futamidejű KKJ a legkedveltebb lakossági állampapír, a teljes állománya 1200 milliárd forint körül van. A kamata viszont folyamatosan csökken, a múlt héten már csak 2,5 százalékos bónuszt ajánlott rá az állam. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.