BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Év végi hitelkártya-dömping

Nagyon erősen felkészültek a hitelkártya-ajánlatoknál az év végi szezonra a bankok: az idén a vásárlások utáni pár százalékos visszatérítésben látják a forgalom növelésének zálogát. A több ezer forintos jóváírások ellenére pedig jól lehet keresni a plasztikokkal, leginkább a még mindig 40 százalék körül mozgó THM-ek miatt.

Nagyon erős karácsony előtti forgalomra készülnek a hitelkártya-piacon a hazai hitelintézetek, hiszen a szokottnál is gálánsabb akciós ajánlatokat dolgoztak ki az elmúlt hetekben. Az idei év vége is láthatóan a vásárlások utáni visszatérítésekről szól, viszont az elmúlt évekhez képest mind az elérhető visszatérítések mértéke, mind a konstrukciók száma nőtt. Egy dologban viszont nincsen nagy eltérés az akciós ajánlatok között: a hitelkártyákhoz kapcsolódó THM minden szereplőnél stabilan 40 százalék környékén mozog.

A leginkább figyelemre méltó ajánlattal a CIB Bank állt elő a közelmúltban: év végéig tartó akciójában akár tíz százalékos visszatérítést is elérhet a hitelkártya-birtokos, ha elektronikai cikket vásárol, a többi árucsoportnál pedig 1 százalék a jóváírás, amelynek negyedéves mértéke ugyanakkor nem haladhatja meg a 15 ezer forintot. Feltétel ugyanakkor, hogy a hitelkártyás vásárlások összértékének el kell érnie a 60 ezer forintot. Az Erste Bank akár 4 százalék visszatérítést kínál a Joker hitelkáryájánál: annak lényege, hogy az ügyfél által kiválasztott három árucsoportnál lehet ennyi a visszatérítés, minden egyéb árucsoportnál pedig 1 százalék. Egy elszámolási időszakban ugyanakkor az érintett költés 250 ezer forint lehet az Ersténél. A legösszetettebb konstrukciót pedig talán a Raiffeisen Bank kínálja most a piacon, amely 5 százalékos visszatérítést kínál szezonálisan, negyedévente az általa megjelölt termékekre, 3 százalékosat az élelmiszerüzletekben végrehajtott vásárlásokra, egy százalékot pedig az összes többi kategóriára.

Az OTP Bank most szintén akciós feltételekkel árulja a már jól ismert Amex hielkártyáit, és a Budapest Bank Go! kártyájához is járnak kedvezmények. Utóbbi a most érvényes akció szerint benzinkutaknál történő költéseknél 6 százalékot térít vissza, ha frissen igényelték a kártyát, egyéb üzletekben pedig két százaléknyi jóváírásra számíthat az ügyfél.

Az újonnan belépő, viszonylag jó jövedelmi helyzetű ügyfelek rá is férnének a magyarországi hitelkártya-piacra: az ugyanis a pénzügyi válság utáni időszakban komoly hullámvölgyön esett át, hiszen jelentősen megcsappant a kibocsátott plasztikok száma. A mélypontot 2012 jelentette, amikor 1,272 millióra csökkent a forgalomban lévő kártyák mennyisége. Azóta ugyanakkor némileg stabilizálódott a piac, és az utóbbi szűk két évben 1,3 és 1,4 millió között ingadozott a darabszám. Gyors növekedésre ugyanakkor egyelőre nem lehet számítani, mert a fogyasztói bizalom lassan áll helyre a pénzügyi szolgáltatásokkal kapcsolatban, ám a meglévő keretek nagyobb kihasználtságára az idei év végi hajrában már okkal számíthatnak a pénzügyi szolgáltatók.

Egyszerűbb szabvány készül

A MasterCard vezető szerepet vállal egy új hitelesítési szabvány megalkotásában, amely elfogadása esetén jelentősen egyszerűsíti az internetes fizetést – közölte a kártyatársaság. Az új szabványban komoly szerep juthat az egyszer használatos jelszavak és a biometrikus adatok használatának. A MasterCard már arc- és hangfelismerő alkalmazásokat tesztel, és olyan csuklópánt megalkotásán dolgozik, amely az egyedi szívritmus alapján azonosítja a kártyabirtokost. Az új protokoll, amelyet a társaság a Visával közösen alkotott meg, már 2015-ben életbe léphet, és fokozatosan felválthatja a jelenleg használt 3-D Secure technológiát.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.