BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A chicagói Fed-elnök a jövő évig várna a kamatemeléssel

Az amerikai munkaerő-piaci helyzet nagyon jól alakul, de a csökkenő bérek, az alacsony infláció és a lefelé mutató inflációs várakozások miatt 2016-ig kéne várni a kamatemeléssel - véli a szakember.

Charles Evans a CNBC televíziónak pénteken adott nyilatkozatában rámutatott, hogy a bérek erősebben fognak növekedni, ha elérik a 2 százalékos inflációs célszámot. Addig a jegybanknak továbbra is türelmesnek kell lennie, alkalmazkodnia kell - mondta.

Az amerikai munkaügyi minisztérium pénteken közzétett adatai szerint bár a foglalkoztatottság erősen növekedett decemberben is, az átlagos órabérek novemberhez képest 0,2 százalékkal csökkentek, és éves összehasonlításban is csak 1,7 százalékkal emelkedtek. A bérszínvonal csökkenése az alacsony inflációra figyelmeztető egyik jel.

A Federal Reserve 2008 decembere óta tartja zéró körüli alapkamatát. A Fed vezetőinek többsége szerint az amerikai gazdaság eléggé megerősödött ahhoz, hogy idén elkezdjék a kamatemelést. A kereskedők osztják ezt a nézőpontot, és várakozásaik szerint a Fed szeptemberben nekilát a kamatemelésnek.

Evans, aki a Fed monetáris döntéshozó testületének, a nyíltpiaci bizottságnak szavazati joggal bíró tagja, nem tartozik és eddig sem tartozott ebbe a táborba. Pénteki nyilatkozatában kiemelte: nem szeretné, hogy az Egyesült Államok olyan helyzetbe kerüljön, mint Európa, ahol nagyon alacsony és csökkenő pályán halad az infláció. A tízéves indexált államkötvények (TIPS) hozama a foglalkoztatottsági adatok közlése szerint 0,95 bázisponttal 1,60 százalékra esett vissza, ami azt jelzi, hogy a befektetők nagyon alacsony, a 2 százalékos célszáma alatti inflációra számítanak hosszú távon.

Evans egy őszi nyilatkozatában is arról beszélt, hogy a dollár erősödése csökkenti a kereskedelemből származó bevételeket és mérsékli az inflációt, így erősebb gazdasági növekedés kell a kamatemeléshez. Úgy vélte, a legnagyobb hiba, amit a Fed elkövethet, hogy túl hamar emel kamatot, és vissza kell csinálnia a döntését, ha nem jól alakulnak a dolgok. Kijelentette: a Fednek türelmesen kell eljárnia, és fokozatosan elérnie a 2 százalékos inflációs célszámát.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.