BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Ötödik éve mínuszban a pénzügyi vállalkozások

A magyarországi pénzügyi vállalkozási szektor 70,80 milliárd forintos, adózás utáni veszteséget produkált 2014-ben, amely 60 százalékkal meghaladja még az egy évvel korábbi mínuszt is – derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adataiból.

A hazai pénzügyi vállalkozási szektor már az egymást követő ötödik évben volt veszteséges, legutóbb 2008-ban sikerült összességében pozitív eredményt elérni. A 70 milliárdos mínusz ráadásul rekordnak is számít, még az eddig legrosszabbnak számító 2012-ben is „csak” 55,8 milliárdos adózott veszteséget halmoztak fel a társaságok. A rekordot jelentő szektorszintű veszteség viszont bármilyennek értékelhető, csak meglepőnek nem. A pénzügyi vállalkozási szektor egyike volt azoknak, amelyeket a legjobban megviselt a válság, ráadásul a különadók terheivel, illetve az elszámolásból következő veszteségekkel nekik is ugyanúgy számolniuk kellett, mint más pénzügyi szolgáltatóknak.

Mindezek alapján az lenne a logikus, ha a piaci szereplők száma csökkenne a piacon: ehhez képest tavaly év végén még 253, aktív versenyzőről tudott az MNB, amely még hárommal több is az egy évvel korábbinál, és az emúlt négy évben rendre 250 körül mozgott a működő vállalkozások száma. Örvendetes fejleményként értékelhető ugyanakkor, hogy a 2013-as, komoly mértékű zsugorodás után a pénzügyi cégek szektorának mérete újra növekedni kezdett: az összesített eszközállomány 2604,3 milliárd forintot ért el decemberben, amely 5,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. Az ügyfelekkel szembeni követelések állománya szintén emelkedni tudott a tavalyelőtti csökkenés után: 2121,9 milliárd forintot tett ki, amely minimálisan bár, de meghaladta a bázist.

A portfólióknál viszont már egyáltalán nem alakult ilyen kedvezően a kép. A gépjárműfinanszírozásnál 654,4 milliárd forintos, év végi mennyiséget mutatott ki a jegybank, amely 8,1 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Ezen belül a lakossági torta még rosszabbul áll: a 270 milliárdos, decemberi állomány 17,45 százalékkal maradt el a 2013-astól. Az ingatlanfinanszírozási portfólió szintén zsugorodott – 314,8 milliárdról 282,5 milliárd forintra –, ám itt a lakossági oldalon minimális mozgás történt, 96,4 milliárdos év végi állomány mellett. Örvendetes viszont, hogy a lízingfinanszírozási portfólió már csak kis mértékben zsugorodott tavaly – a 682,1 milliárdos állomány 10 milliárdos elmaradást tükröz –, és hasonló a helyzet a hiteleknél is, amelyeknél év végén 1077,3 milliárd forintot ért el a kimutatott állomány. A legjobb helyzet viszont kétségtelenül a faktoring piacán alakult ki, hiszen a folyó állomány 96,6 milliárdra növekedett az egy évvel korábbi 80 milliárd forintról.

A portfóliók minőségével viszont változatlanul sok a gond. Bár a lízingnél 18,32 százalékra esett vissza a 90 napon túli késedelemben lévő tételek aránya a 2013-as 24,21-ről, decemberben már a pénzügyi cégek által kezelt hitelállomány 28 százaléka csúszott több mint három hónappal, ami 1,7 százalékpontos növekedést jelent.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.