BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Százmilliárd ragadhatott a bankokban

A négy Buda-Cash érdekeltségi körbe tartozó bank összesített betétállománya a 100 milliárd forintot is bőven meghaladhatja. A Buda-Cashnél becsléseink szerint 15 milliárd forintnyi értékpapír ragadhatott bent. Önkormányzatok, egészségpénztár és civil szervezetek sem férnek hozzá a számlájukhoz.

Tegnap már egyáltalán nem fértek hozzá a pénzükhöz a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó hitelintézetek betétesei. Magyar Nemzeti Bank (MNB) ugyanis bankszünnapot rendelt el a DRB bankcsoportnál. Zárva voltak a BRB Buda Regionális Bank, a DRB Dél-Dunántúli Regionális Bank, a DDB Dél-Dunántúli Takarék Bank és az ÉRB Észak-magyarországi Regionális Bank fiókjai is.

Arról még mindig nem nyilatkozott az MNB, mekkora betétállomány ragadhatott be a hitelintézetekben, a legutolsó 2013-as adatok szerint az akkor még Takarék Szövetkezeti Bank néven működő ÉRB-nek volt a legnagyobb az ügyfelek felé fennálló kötelezettsége, megközelítette a 42 milliárd forintot, a DRB 28 milliárd, a DDB 27,4 milliárd, a BRB pedig csaknem 24 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezett. Bő egy év alatt ezek az összegek sokat változhattak, összességében véve viszont, ha elrendelik a hitelintézetek végelszámolását, 100 milliárd forintot meghaladó is lehet az állomány, amit az Országos Betétbiztosítási Alapnak (OBA) biztosítania kell. Az OBA-nak viszont a tavalyi sorozatos hitelintézeti csődök miatt, 2014 végére már csak 11 milliárd forintja maradt.

A jegybank persze ad hitelt az alapnak a kártalanításra, a kölcsönt pedig a többi hitelintézet fizetheti majd vissza. Ugyanez a sors vár a brókercégekre, ha a Befektető-védelmi Alap (Beva) is hitelre szorul a kártalanítás során. A Bevának 12 milliárd forintja van, a Buda-Cash ügyfélszámláin lévő értékpapírok volumenéről pedig mindenki hallgat. Az MNB sem árulta el az adatot, a Keler értékpapírtitokra hivatkozva szintén nem közölte. Annyit lehet tudni, hogy a Beva számára 2013-ban 6,74 millió forint tagdíjat fizetett a Buda-Cash, ez alapján a biztosított értékpapír-állománya 15 milliárd forint körül lehet.

A négy bank betétesei között a magánszemélyeken túl sok olyan intézmény és cég lehet, amelyeknek komoly gondot okoz a számlák korlátozása. Különösen az önkormányzatok lehetnek nehéz helyzetben. Siklósnak 170 millió forintja ragadt bent a DRB-ben, Marenics János polgármester ezért ma a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) és Kövér László, az Országgyűlés elnökének segítségét kéri a probléma megoldásához.

A siklósi polgármester úgy tudja, a környéken összesen húsz önkormányzat érintett – Beremendnek például mintegy 200 millió forintja ragadt benn a DRB-nél. Marenics lapunknak azt mondta, két javaslatot állítottak össze: az első verzióban arra kérnék az MNB-t, hogy – amennyiben azt a likviditási helyzet lehetővé teszi –, oldja fel a számlák zárolását, az érintett önkormányzatok pedig új számlavezető bankot keresnek gyorsított eljárásban, így napokon belül megoldódhat a probléma.

Ha az MNB úgy ítéli meg, hogy a DRB-nél súlyos likviditási gondok vannak, a bajba került településeket az önhiki, azaz az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok kiegészítő költségvetési támogatása segíthetné ki. Marenics szerint néhány napon belül ez az átcsoportosított összeg is megérkezhet az érintettekhez. Ha az önhiki sem segít, és az önkormányzatok nem jutnak pénzhez záros határidőn belül, minden leáll a településeken.

Siklóson a kedden összehívott válságstáb arról döntött, március 1-től új számlavezető bankot választanak, és rendkívüli intézkedéseket vezetnek be. A siklósi adózókat arra kérték, hogy a korábban kiküldött csekkeken egyelőre ne fizessék be az adókat a régi számlaszámra. Az önkormányzati intézmény- és osztályvezetők nem vásárolhatnak, és nem fizethetnek ki semmit mindaddig, amíg a helyzet meg nem oldódik. A központi költségvetésből átutalt segélyeket sem tudják kifizetni az érintetteknek, a hivatali dolgozók pedig készpénzben kapják meg a februári bérüket – tudósított a Siklósi Híradó. A munkaügyi központtal is egyezettek már arról, hogy a siklósi közmunkások februári bérét nem utalják DRB-s számlára, de találnak módot a kifizetésre.

A 27 ezer taggal rendelkező Honvéd Egészségpénztárat is érinti a Buda-Cash érdekeltségi körébe tartozó bankok számláinak korlátozása. A pénztár a BRB Buda Regionális Banknál vezeti azt a folyószámlát, amelyre a tagdíjak érkeznek a tagoktól és a munkáltatóktól, illetve ahonnan a kifizetéseket intézik. Az intézmény emiatt sürgős intézkedésre kényszerült. Lapunk úgy tudja, az igazgatóság még a mai napon dönt egy új bankszámla nyitásáról, ez ügyben a Magyar Nemzeti Bankkal is egyeztettek. A tagokat és a munkáltatói partnereket is értesítik a változásról. Az ügyfelek egyéni számlaegyenlege nincs veszélyben, az egészségpénztárak ugyanis a megtakarításokat nem folyószámlán, hanem értékpapírokban – jellemzően rövid lejáratú állampapírban – tartják.

Civilek is megszenvedik

Számos civil szervezetet, közszolgálatot végző intézményt is érinthetnek a számlazárolások, a Google keresője alapján is több tucat állatmenhely, alapítvány, oktatással, művészettel foglalkozó intézmény vezette a korábban takarékszövetkezetekből kinőtt bankoknál a számláját. A pécsi Galenus Mentőszolgálat a Facebook-oldalán jelezte, hogy a DRB Bank körül kirobbant nehézségek miatt kénytelen korlátozni a működését.

Azt tervezik, hogy ma valamennyi pécsi DRB-fiók elé egy-egy mentőautót állítanak ki, amelyeken a bank logója is látható, ezzel fejeznék ki a szolidaritásukat az ügyfelekkel.

Azt tervezik, hogy ma valamennyi pécsi DRB-fiók elé egy-egy mentőautót állítanak ki, amelyeken a bank logója is látható, ezzel fejeznék ki a szolidaritásukat az ügyfelekkel. -->

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.