BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Beszántják a Buda-Cash-t

Mindenképpen megtisztítja a pénzügyi rendszert a Magyar Nemzeti Bank, amely visszavonta a DRB bankcsoport engedélyeit. Az OBA jegybanki hitelből fizet a magántulajdonosoknak, az önkormányzatokon pedig az állam fog segíteni.

Beszántotta a Buda Cash Brókerházhoz köthető DRB bankcsoportot a Magyar Nemzeti Bank, és valószínűleg a héten sor kerül a brókercég engedélyének visszavonására is. A jegybank Pénzügyi Stabilitási Tanácsa délután visszavonta a négy hitelintézet – DRB Bank, ÉRB Bank, BRB Bank és DDB Bank – tevékenységi engedélyét, miután úgy látta, hogy a kisbankok eszközeinek értéke nem nyújt fedezetet a velük szembeni követelések teljesítésére. Windisch László, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti alelnöke az MTI-vel azt közölte: miután a Buda Cash Brókerház bankonként tízmilliárdos nagyságrendű összegekkel nem tud elszámolni, a hitelintézetek saját tőkéje is negatívvá vált.

Az engedélyek visszavonása annyit jelent, hogy az Országos Betétbiztosítási Alapnak kell kifizetnie a betétesek pénzét, 30 millió forintig. Ennek módjáról ma születik döntés. A korábbi tájékoztatás szerint a csoportnál 123 ezer betétet kezelte. A korábbi elmondások szerint 150 ezer magánszemély, 6500 vállalati ügyfél, valamint 84 önkormányzat és 52 nemzetiségi önkormányzat is van a számlavezetők között. Utóbbi kettő kör nem kapja, nem kaphatja meg az OBA 30 millió forintig terjedő kártérítését, vagyis ezt az összeget elveszítették. A kormány 67 önkormányzat számára (ők lehetnek azok, akik csak az érintett pénzintézeteknél vezették a számlájukat) most gyorssegélyt fizet. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium parlamenti államtitkára hétfőn a Parlamentben közölte: fontos, hogy megsegítsék az érintett önkormányzatokat, biztosított legyen a működőképességük, illetve az önkormányzatoknál dolgozó közalkalmazottak, közfoglalkoztatottak bérének, valamint a segélyeknek a kifizetése.

Windisch László hangsúlyozta, hogy márciusban valamennyi fogyasztó kamatostul hozzájut kártérítéséhez a 30 milliós összeghatárig. Megjegyezte, hogy az OBA kártérítésének plafonja bőséges fedezetet nyújthat a lakossági károsultaknak, hiszen a négy érintett kisbanknál az átlagos betétösszeg nagysága ennek csak töredékét teszi ki. A jegybank alelnöke szerint az OBA-nak minden körülmények közt meglesz a kellő fedezete a betétesek kártalanítására, mivel az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa arról is döntött, hogy elegendő jegybanki forrást biztosít e célra – tette hozzá. A pénzre szükség is van: az OBA a múlt évben 119 milliárd forintot fizetett ki, így az év eleji 94 milliárdos induló vagyont hiába növelték 29 milliárddal (nagyobb részben a befizetések, kisebben a befektetések eredményeként) az idei évet alig 4 milliárdos tőkével kezdték. Az OBA-nak így hitelt kell felvennie, a szervezet a későbbiekben pótbefizetéssel kérheti el a pénzt a bankoktól, vagy szép lassan gyűjtheti be a szükséges fedezetet évről évre.

A Buda Cash-nél történtek nyomán az MNB hétfőtől előre hozott vizsgálatsorozatot indított a befektetési vállalkozási piac több szereplőjénél. A soron kívüli ellenőrzések célja, hogy a felügyelők áttekintsék az érintett brókercégek nyilvántartási rendszereinek megbízhatóságát – foglalta össze Windisch László. Hozzátette: a jegybank minden körülmények közt véghezviszi a pénzügyi rendszer megtisztításának másfél éve megkezdett folyamatát.

Szigorítanák a vizsgálatokat

A Magyar Nemzeti Bank kezdeményezi a jogalkotónál, hogy az eddigi öt évenkénti átfogó vizsgálat helyett jóval sűrűbben, akár évente kerüljön sor a jövőben olyan vizsgálatra, amely áttekinti a brókercégek helyzetét. (Ezt egyébként semmi sem tiltotta eddig, a vizsgálatok öt évente voltak kötelezőek). A jegybank egyéb – például a könyvvizsgálók felelősségének megerősítését célzó – jogszabály-módosítási lépéseket is kezdeményez. Az MNB ugyanakkor a saját vizsgálatainak gyakorítására, módszertanának szigorítására vonatkozó intézkedéseket természetesen saját hatáskörében, jogszabály-módosítás nélkül is megteszi – tette hozzá.


Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.