BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Gyarapszik az MKB Nyugdíjpénztár tagjainak vagyona

Tavaly is jól gazdálkodott közel 88 ezer tagjának pénzével az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ága, hiszen a hozam mindegyik portfólióban magasan az infláció felett alakult. Így a múlt év végére a tagok vagyona meghaladta a 108,6 milliárd forintot.

Mindegyik választható portfólióban messze az infláció fölötti hozamot produkált 2014-ben az MKB Nyugdíjpénztár önkéntes ága: a tagság 92,6 százalékának 10 százalékot meghaladó hozamot írtak jóvá. Így a tagok vagyona egy év alatt közel 10 milliárd forinttal gyarapodott, a múlt év végére 108,6 milliárd forintot tett ki.

„A nyugdíjpénztárban a tagok négy, eltérő befektetési stratégia szerint kezelt portfólió közül választhatnak, amelyeknek – a bennük szereplő befektetési eszközök arányától függően – különböző a várható hozama és a bennük rejlő kockázat is” – mondja Lehoczky László, az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezető igazgatója. Hozzátette: tavaly a kiegyensúlyozott portfólió – amelyben a tagság közel 90 százaléka van – átlagosan 10,34 százalékos hozamot realizált, míg a növekedési portfólióban 10,02 százalék volt az eredmény.

A konzervatív befektetési politika az elmúlt tíz év távlatában is bizonyított: a kiszámítható portfólióban a legalacsonyabb hozam is 5,54 százalékos volt, míg a klasszikus portfólió 5,82, a növekedési 6,74, a kiegyensúlyozott pedig 7,08 százalékos átlaghozammal növelte a tagok vagyonát 2005 és 2014 között, miközben az erre az időszakra kalkulált átlagos infláció 4,16 százalék volt.

[caption id="" align="alignleft" width="600"]A hozam mindegyik portfólióban magasan az infláció felett alakult Fotó: AFP A hozam mindegyik portfólióban magasan az infláció felett alakult Fotó: AFP[/caption]

Az ügyvezető szerint az MKB Nyugdíjpénztárban nő a tagok öngondoskodási igénye: egyre többen élnek az egyéni befizetés lehetőségével, ezek volumene egyetlen év alatt 2,8 milliárdról 3,8 milliárd forintra emelkedett. A kitűnő hozamok mellett a tagok elégedettségét emeli, hogy tavalyi befizetéseik után további 20 százalék adójóváírással is számolhatnak, akárcsak a pénztár kiszámítható és eredményes gazdálkodása: tavaly tovább emelkedett a működési tartalék.

A pénztárakban megtakarítók alacsony működési költség mellett spórolhatnak a nyugdíjra, a befizetések összege pedig rugalmasan változtatható, az aktuális élethelyzethez igazítható. Fizethető havonta, negyedévente, félévente, vagy akár évente egyszer, rendszeresen vagy alkalomszerűen is.

További előnye a nyugdíjpénztári öngondoskodásnak, hogy anyagi nehézségekre is biztonságot jelent a megtakarítás. Használható átmeneti pénzügyi segítségként banki hitelfedezetként, de – a nyugdíjszámla egyenlege alapján – akár tagi kölcsön is igényelhető. Lehoczky László szerint a vállalatok is hozzájárulhatnak a dolgozók nyugdíj-előtakarékosságához: motivációs eszközként beépíthetik a bérjuttatási rendszerükbe – mondta Lehoczky László.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.