BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Elegük van a különadóból a brit bankoknak

A bankok adóztatásának felülvizsgálatát sürgeti a brit bankszövetség (BBA) a pénzügyminisztériumhoz eljuttattott levelében, hogy biztosítani lehessen a szektor adóterheinek versenyképességét. A Bloomberg által megszerzett levél figyelmeztet: a mai világban a társaságoknak van választási lehetőségük arra, hogy hol legyen a székhelyük. A BBA megszólalását nyilván az motiválta, hogy két brit székhelyű bank, a legnagyobb európai hitelintézetnek számító HSBC Holdings, illetve a Standard Chartered fontolóra vette székhelye áthelyezését a szektort sújtó különadő miatt.

Az Egyesült Királyságban a pénzügyi válság nyomán vetettek ki külön adót a bankokra, 2011-től: ennek mértéke kezdetben a mérlegfőösszeg 0,05 százaléka volt, azóta kilencszer emelték, idén április óta már 0,21 százalék. Tavaly az HSBC-től ezen a címen 750 millió fontot szedett be az állam, ezért, illetve a szigorodó felügyeleti szabályok miatt a vezérigazgató, Stuart Gulliver már kezdeményezte a székhely áthelyezésének megvizsgálását. A Standard Chartered ugyancsak bejelentette, hogy erre készül, és részvényesei szerint ez lesz az ezen a héten hivatalba lépő új vezérigazgató egyik első feladata. (Mindkét nagybank székhelye Londonban van, de mindkettő Ázsiában szerzi profitja zömét.)

Az HSBC holnap ismerteti új stratégiáját befektetőivel, és egy az ügyhöz közel álló forrás szerint ismertetni fogja azt is, hogy milyen kritériumok alapján dönt majd székhelye esetleges külföldre helyezéséről. A brit pénzügyminiszter, George Osborna egy napra rá tartja meg szokásos éves beszédét az ország bankvilágának képviselői előtt, de elemzők szerint aligha valószínű, hogy kevéssel a parlamenti választások után, amikor még van mit faragni a költségvetési deficiten, ígéretet tesz a bankadó közeli csökkentésére.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.