BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

A szlovén exportőröket is érinti a romló jüan

„Egy euró mai árfolyamon 7,21 jüan, egy hete még 6,76 volt”, magyarázta a helyzetet a Finance című szlovén nyelvű gazdaságpolitikai napilap 2015. augusztus 14-i számában Tejan Grapulin újságíró. A Kínába irányuló szlovén export 2015 első öt hónapjában 52 millió, az import 348 millió euró volt, az amúgy is nagy szlovén kereskedelmi mérleghiány így tovább nőhet, a helyzetet pedig súlyosbíthatja az Oroszországgal szembeni uniós embargó és a brazil gazdaság nehéz helyzete is, hiszen szűkül a „menekülési útvonal”.

Borúsnak látja a helyzetet a borexportőrök többsége, mert Kína külön illetékkel terhelte a borimportot és ez a minőségi szlovén termékkel szemben az olcsó dél-európai és más boroknak kedvez.

Optimista viszont Marjan Pogačnič, az Iskra, Kranj igazgatója, akinek cége tolatóradarokat szállít Kínába exportáló német autógyáraknak. Szerinte cégének eladásait egyáltalán nem befolyásolja a változás.

A high tech elektronikát gyártó Kolektor Group szerint annak, aki 10-15 éve megkapaszkodott a kínai piacon, nem jelent komoly veszélyt az jüan leértékelése.  „Az első három hónap komoly nyeresége, amely többek közt a nekünk akkor kedvező árfolyamnak is betudható, olyan tartalékot jelent, amely lehetővé teszi, hogy megőrizzük piaci pozíciónkat. Áraink csökkentésére sincs szükség. Ezzel érzékeltetjük, hogy minden körülmények között értékes csúcstechnológiát kínálunk”, nyilatkozta a lapnak Stojan Petrič, a cég hongkongi irodájának vezetője.

Hozzátette azonban: aggasztó lehet, hogy a kínai gazdaság növekedési üteme csökken. Ez sokkal inkább szűkítheti a piacot, élezi a versenyt – akár hosszabb távon is. 
 

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.