BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Újra vonzók lehetnek a napenergia-papírok

Az elmúlt időszakban igen rosszul szerepeltek a napenergia-vállalatok részvényei, ami egyben jó beszállási lehetőséget is jelenthet.

Meglehetősen gyengén teljesít idén több tőzsdén kereskedő napenergia-vállalat részvénye, a szektor jelentősebb cégeinek részvényeit követő Guggenheim Solar ETF több mint 10 százalékot esett eddig. A Morgan Stanley (MS) szerint az elmúlt hónapok gyenge szereplése egyúttal rendkívüli vonzó kockázat-hozam lehetőségeket eredményezett, különösen az amerikai lakossági napenergia-piacon aktív SolarCity és Sunrun papírok kínálnak vonzó beszállási lehetőséget, de az utóbbi években népszerűvé vált úgynevezett yield companyk (energiatermelő eszközök külön cégbe szervezésével létrehozott vállalat) közt és a villamosenergia-kereskedők közt is akadnak remek lehetőségek.

Az elemzőház elsősorban a SolarCity és a tőzsdén augusztusban debütáló Sunrun részvényeit emelte ki. Az MS szerint a két cég jelenlegi árfolyama majdnem a legpesszimistább forgatókönyvet tükrözi, vagyis azt feltételezi, hogy miután 2017-től visszavágják az amerikai támogatási rendszert (30 százalékról 10 százalékra csökken a napenergia-beruházásokra adott adókedvezmény), a két vállalatnál teljesen leáll a növekedés. Ettől azonban, úgy látják, nem kell tartani, a lakosság körében továbbra is egy százalék alatti a penetráció, a hálózati villamos energia ára évről évre emelkedik, sőt a támogatások 2017-es mérséklésével számos kisebb piaci szereplő tűnhet el, helyüket pedig az alacsonyabb költségekkel operáló cégek – mint például a SolarCity és a Sunrun – vehetik át. Az elemzőház alapszcenáriója szerint a SolarCity és a Sunrun részvényárfolyama több mint 100 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkezik.

Az elemzők szerint a yield companyk (pl. NRG Yield, Pattern Energy, NextEra, Abengoa Yield illetve a TerraForm) is jó vételi lehetőséget kínálnak, az alap­szce­nárióhoz képest ezek a papírok átlagosan több mint 70 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkeznek. Az MS egyebek között a stabil készpénztermelés és az erős anyavállalati háttér miatt lát jó befektetési lehetőséget az általa követett részvényekben.

Bár az MS által követett villamosenergia-kereskedők részvényei (NRG, Calpine, Dynegy) is átlagosan mintegy 100 százalékos felértékelődési potenciállal rendelkeznek, kockázat-hozam szempontból ezek a papírok kevésbé vonzók, mint az előző két kategória. A részvények mellett szólhat, hogy a yield companykhez vagy a lakosságinapenergia-cégekhez képest magas cash flow/saját tőke mutatóval rendelkeznek (mintegy 15-25 százalék), igaz, a növekedési lehetőségek a nyomott nyersanyagárak és a megújulók folyamatos térnyerése miatt kevésbé ígéretesek.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.