BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Nehéz nap előtt állnak a piacok

Az Iszlám Állam párizsi terrortámadása miatti sokkot a piacok közül a vasárnap nyitva tartó közel-keleti tőzsdék szenvedték meg elsőként: az egyiptomi tőzsde EGX indexe 4 százalékkal esett nyitás után, a dubai tőzsde 3,6 százalékkal zuhant, sok papírt fel kellett függeszteni.

Nehéz nap elé néz hétfőn Európa is, de katasztrofális zuhanást általában nem vártak a szakértők, már csak azért sem, mert a hétvégén volt idő feldolgozni a történteket. A túlreagálás kivédésének érdekében az Euronext szóvivője már szombaton közleményben jelezte: a párizsi tőzsde rendben kinyit hétfőn.

Az szóba se került, hogy a legfontosabb piacok, London és Frankfurt zárva maradnának. Összességében az elemzők 2 százalék körüli csökkenésre számítanak a hétfői európai kereskedésben, de Párizst nagyobb eladási hullám is sújthatja.

A londoni közlekedési hálózat elleni 2005. júliusi merénylet utáni napon a FTSE 100 1,4 százalékkal csökkent, egy évvel előtte, a csaknem 200 áldozattal járó madridi után az IBEX 2,2 százalékkal esett. Az USA-ban 2001. szeptember 11. után négy napig nem nyitottak ki a tőzsdék, azt követően az S&P 500 öt nap alatt 12 százalékot esett.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.