BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Vételen a nagypapírok az Equilornál

Jól indult az év a brókercégek számára. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) beszállt a tőzsdébe, és erősíteni kívánja a tőkepiacot, a szolgáltatók száma is csökkent, a megmaradt brókercégek pedig megerősödtek – mondta Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója a társaság sajtótájékoztatóján. Bár az év elején estek a piacok, a kisbefektetők összességében véve jól járhatnak az idén a cég szakértői szerint. Indexekbe ugyan valószínűleg nem lesz érdemes hónapokra beleülni, de jó időzítéssel vásárolt egyedi részvényekkel, devizákkal, kötvényekkel lehet majd keresni. A dollár árfolyama például erősödhet, 332 forintos árfolyamot várnak az év végére, az euró viszont csupán 320 forintig drágul majd.

A hazai részvénypiaccal kapcsolatban optimisták a várakozások, a négy nagy részvény közül hármat is vételre ajánl a brókercég. A jelenleg 5580 forint körül forgó Richter célára például 6100 forint az Equilornál. Fontos esemény a gyógyszergyártónál, hogy elindul cariprazine hatóanyagú Vraylar nevű gyógyszer értékesítése az Egyesült Államokban, és Európában is megkezdődik a termék regisztrációja, így 12 hónapon belül a Richter többi piacán is megjelenhet a gyógyszer. A biohasonló termékek piacán is nagyot lépett előre a cég, és bár jelenleg az ilyen készítmények jelentősége kicsi a Richter bevételében, a jövőben nőni fog a jelentőségük – magyarázta Kiss Mónika vezető elemző. Jelenleg négyféle biohasonló terméket fejleszt a Richter, ezek közül egy kemoterápiás célokra és csontritkulásos betegségekre kifejlesztett szer az Európai Gyógyszerügynökség engedélyezésére vár, egy autoimmun betegségeket és egy emlőrákot kezelő szer fejlesztési fázisa pedig még nem ismert.

Vételre ajánlja a brókercég a Molt is 15 865 forintos célárral. Az olaj árának esése negatívan hat ugyan az árfolyamra, de a finomítói környezet stabil, az árrések továbbra is magasak. A befektetők az egyedi leírások miatt aggódnak leginkább. A társaság például nemrég bejelentette, hogy feladja a kurdisztáni Akri-Bijeel terület kutatását, ami 440 millió dollár, vagyis részvényenként 1300 forint veszteséget jelent, ez viszont az Equilor szerint már beépült az árfolyamba.

Az OTP-t is vételre javasolják 6600 forintos célár mellett. Az orosz és az ukrán leánybank helyzete kérdéses ugyan, a magyarországi és a bulgáriai tevékenység azonban erős marad, és felfelé húzza a bank teljesítményét. Az osztalék emelkedhet, 2015-re részvényenként 160, 2016-ra pedig 220 forintos kifizetést prognosztizálnak. A CSOK is pozitív hatással lesz a hitelintézetre. Ha az érintett családok csak egy százaléka kihasználja a lehetőséget, az is 56 milliárd forinttal növelheti a bank hitelportfólióját, ez a részvényének árfolyamát 200-300 forinttal emelheti. A Magyar Telekom esetében semleges a brókercég ajánlása, 440 forintos év végi célár mellett. Az első három negyedév alapján legalább 15 forintos osztalékot várnak 2015-re, ez 2016-ban 20, 2017-re 22 forintra emelkedhet.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.