BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Jelentősen nőtt a lízingpiac

A Magyar Lízingszövetség tagvállalatai 513 milliárd forintnyi új szerződést kötöttek 2015-ben, ami 13,5 százalékos növekedés az előző évhez képest – közölte a szervezet tegnapi sajtótájékoztatóján Jenei Viktor elnök. Ezzel párhuzamosan a szerződésszám 10 százalékkal nőtt, valamivel több mint 80 ezer szerződést kötöttek az ügyfelek. A teljes finanszírozott összegből az autó- és flottafinanszírozás 244 milliárd forinttal részesedett, a teherautókra és buszokra 133 milliárd forint jutott, további 145 milliárdot pedig géplízingre fordítottak az ügyfelek. Jenei Viktor szerint a Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramja jelentősen hozzájárult a lízingpiac növekedéséhez: összesen 136 milliárd forintnyi új kihelyezésben játszott szerepet, ami a teljes piac 26 százalékának felel meg. Az elnök hozzátette: a múlt évben a teljes tőkekintlevőség 1080 milliárd forintra mérséklődött, ám a piaci szereplők bíznak abban, hogy megfordul ez a trend.

Lévai Gábor, a Magyar Lízingszövetség főtitkára örvendetes folyamatnak nevezte, hogy a szereplők jellemzően új eszközöket finanszíroznak, vagyis csökkenőben van a használt eszközök aránya a piacon, amelyek előretörése a válság éveiben volt jellemző. A főtitkár szerint idén lehet számítani arra is, hogy az otthonteremtési program élénkülést hoz a piacon, például az építőgépek finanszírozása területén, de az ingatlanpiaci élénkülés az ingatlanlízing területének is lökést adhat. 2016 kilátásait illetően – hangzott el – a lízingcégek bizakodók, véleményük szerint idén is folytatódhat a növekedés, ami nem elhanyagolható eredmény a növekvő bázis miatt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.