BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Megvan az AXA-üzlet

Megvásárolja az OTP Bank az AXA Bank magyarországi üzletágát. A lakossági fókuszú bank elsősorban az online szolgáltatásokban és a jelzáloghitelezésben erős.

Az AXA Bank Europe SA és az OTP Bank megállapodást írt alá az AXA Bank magyarországi üzletágának megvásárlásáról – jelentette be tegnap az OTP Bank. Az üzletág-átruházás része az AXA Bank lakosságihitel- és megtakarítási, valamint vállalati területének, illetve a bank alkalmazottainak átvétele is. A vételárat a felek nem hozták nyilvánosságra.

A lakossági fókuszú AXA Bank 2009 óta van jelen Magyarországon. A jegybanknak az egyes piaci szereplők főbb adatait tartalmazó nyilvántartása szerint az AXA-fióktelep 2014 végén 350,9 milliárd forintos mérlegfőösszeggel rendelkezett, 283 milliárdos hitel- és 127,5 milliárdos betétállomány mellett. Ezzel – a hitelintézetek és hitelintézeti fióktelepek piacát egynek tekintve – mérlegfőösszege alapján egy, hitelállománya alapján pedig hozzávetőlegesen 1,7 százalékos volt a piaci részesedése 2014 végén. A szolgáltató ugyanakkor 2014 egészében 37,8 milliárd forintos adózott veszteséget ért el, amely nyilvánvalóan összefüggésben lehet a devizahiteles elszámolással is.

Az AXA magyarországi banki érdekeltségének megszerzésével elsősorban a jelzáloghiteleknél, illetve a korszerű, online banki szolgáltatásoknál javíthatja pozícióit az első számú hazai bankcsoport. Erre utal a közleménynek az a megállapítása is, amely szerint az OTP Bank jelzáloghitel-állománya az üzletág átvételével közel negyedével nő majd. (Tavaly szeptember végén az OTP Bank valamivel több mint 1180 milliárd forintnyi jelzáloghitel-portfólióval rendelkezett.)

„Az elmúlt években a bank stratégiájának megfelelően számos országban – köztük Magyarországon is – vizsgáltuk az akvizíciós lehetőségeket, ennek eredményeképpen több országban is bankvásárlással növeltük piaci jelenlétünket. A mostani üzletágátvételről kötött megállapodást fontos lépésnek tartjuk a magyarországi működésünk szempontjából. Biztosak vagyunk benne, hogy az OTP Bank komplex pénzügyi szolgáltatási kínálatában az AXA Bank ügyfelei is megtalálják az igényeikhez legjobban illeszkedő megoldásokat” – mondta el a megállapodás kapcsán Wolf László, az OTP Bank Kereskedelmi Banki Divíziójának vezérigazgató-helyettese. Az AXA Bank Europe SA számára pedig kiemelt szempont volt – derül ki a közleményből –, hogy olyan partnerrel kössön megállapodást, amely a jövőben is biztosítani tudja az AXA Bank digitális megoldásokra nyitott és a direktbankolás iránt elkötelezett ügyfelei számára a magas színvonalú kiszolgálást.

Wolf László közlése szerint valamennyi hatósági engedély birtokában a tranzakció lezárását követően idén év végén zárulhat le az integrációs folyamat, a tranzakcióval összefüggésben pedig az AXA Bank ügyfeleinek jelenleg semmilyen teendőjük nincsen.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.