BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Rossz évkezdet a tőzsdéken

Rosszul indult az idei év a tőzsdéken, minden idők egyik legrosszabb januárján vannak túl a tőkepiacok – mondta Pálinkás Ervin, a Pioneer részvénybefektetési igazgatója. Az ázsiai piacok 20, az európaiak 15, az amerikaiak 10 százalékot estek az idén. Durvára sikerült az év kezdete a kőolajpiacon is, évtizedes mélypontokra kerültek az árak. A kőolaj árában ugyanakkor komoly, naponta akár 15 százalékos felpattanások is előfordulnak, ez azt jelezheti, közel van már mélypont.

Az olcsó kőolaj fertőzésveszélyt jelenthet a világ gazdaságára. Az alacsony árak egész szektorokat tehetnek tönkre – figyelmeztet Pálinkás. Elsősorban az olaj- és bányaipari cégek vannak veszélyben, és ha ezek bedőlnek, megégethetik magukat a vállalkozásokat finanszírozó nagy nemzetközi bankok is, sőt akár egész országok kerülhetnek nehéz helyzetbe, mivel államháztartásuk finanszírozása főképp a nyersanyagokra épül. A világgazdaság szempontjából fontos országok csődje viszont Pálinkás szerint nem valószínű.

Szintén fertőzésveszély forrása a kínai gazdaság növekedésének lassulása, amely visszavetheti a fejlett országok Kínába irányuló exportját. Ugyanezek az országok azonban az alacsony kőolajárakkal jól is járhatnak. Sokan tartanak a kínai árnyékbankrendszer összeomlásától is, amely akár a fejlett országok bankrendszerének stabilitását is kikezdheti. Pálinkás szerint azonban ehhez nem lassulásnak, hanem recessziónak kellene jönnie Kínában, amire kicsi az esély, főleg miután a kínai vezetők minden megtesznek annak érdekében, hogy a gazdasági sokkokat elkerülje az ország.

Kína devizatartalékai háromezermilliárd dollár fölött vannak, ebből elég nagy összeomlások kivédését is fedezni lehet. Magyarország viszonylag stabilan vészelte át az év idei részét, a magyar eszközök felülteljesítettek, ez a közeljövőben várható felminősítésnek is köszönhető. Tartós felülteljesítésre azonban csak akkor számíthatunk, ha az európai piacok is stabilizálódnak. Magyarország és a régió növekedési üteme Pálinkás szerint impresszív, a térség nyertese az olajáresésnek. A forint árfolyama stabil, a jegybanknak további kamatcsökkentésre is lehet lehetősége egyes elemzők szerint.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.