BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Az idén 167 forintos osztalék jöhet

Két részre, nyereséges és veszteséges leányokra szakadt az OTP csoport tavaly eredményesség szempontjából. A hitelintézet konszolidált adózott eredménye 63,2 milliárd forint volt tavaly, az egyszeri tételektől megtisztított profit pedig meghaladta a 120 milliárd forintot. A számviteli eredmény lényegesen jobb lett, mint 2014-ben, amikor egyebek mellett a devizahiteles elszámolásnak köszönhetően 102 milliárd forintos veszteséget termelt a bank. Csakhogy miközben a magyarországi, bolgár és más kelet-közép-európai országok 188,4 milliárd forinttal járultak hozzá a nyereséghez, az orosz és ukrán működés a 2014-esnél is nagyobb, 60,3 milliárd forintos veszteséget termelt. A legszebb leány ezúttal a bolgár DSK volt, amelynek nettó eredménye 34 százalékkal 52,5 milliárd forintra nőtt. Osztalékot a tavalyi eredmény után is terveznek fizetni, 46,2 milliárd forintot különítettek el erre, ez részvényenként – a saját részvényekre eső osztalék szétosztása után – 167 forintot jelent majd.

Az idén a tavalyinál jobb eredményt várnak. A bankadó csökken, emellett az ukrán és orosz leány várhatóan nem lesz már veszteséges – mondta Bencsik László, az OTP vezérigazgató-helyettese. A csoportszintű eredmény is javulhat a következő években, a banknál jövőre legalább 15 százalékos sajáttőke-arányos megtérülést (ROE) várnak 12,5 százalékos CET1 tőkemegfelelés mellett. Pozitív hatással lehet a lakossági hitelezésre a családok otthonteremtési kedvezménye is, a vállalati hitelezésben pedig az agrárszektor és a kkv-k maradhatnak a fókuszban.

A hitelállományt tavaly nem sikerült növelni, sőt a nettó volumen 7 százalékkal 5354 milliárd forintra esett vissza, a hitel-betét arány pedig 67 százalékosra mérséklődött. A portfóliók minősége viszont javult, a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya 17 százalékra csökkent, a fedezettségük pedig 93,4 százalékra nőtt. A bank likviditási tartaléka 24 százalékkal nőtt tavaly, az év végén 8,6 milliárd euró fölött volt már, a tőkehelyzet is stabil maradt, a CET1 tőkemegfelelési mutató 13,3 százalékos volt az év végén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.