BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Csökkenti a PMÁK kamatát az adósságkezelő

Tovább csökkennek a lakossági állampapírkamatok – jelentette be tegnap az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Az ÁKK ezúttal a Prémium Magyar Államkötvények (PMÁK) kamatfelárához nyúl hozzá, az inflációt követő papírokból április 1-jén indulnak új sorozatok.

Ezek közül a hároméves 2,75, az ötéves pedig 3,25 százalékos kamatot fizet majd a pénzromlás átlagos ütemén felül. A kisbefektetők március végéig jegyezhetnek a régi sorozatokból, amelyek közül a 2018-ban lejáró 3, a 2020-ban kifutó pedig 3,5 százalékos kamatprémiumot ad. A két hitelpapír nagyon népszerű volt, az eredetileg tervezett 50-50 milliárd forintos mennyiséget több rábocsátással növelték, a 2020-as papírból összesen 150 milliárd, a 2018-asból 120 milliárd forintnyit bocsátottak ki.

A még megmaradt papírokért valószínűleg nagy tülekedés lesz, a többi lakossági állampapír keresletét is megdobta az utóbbi hetekben a kamatcsökkentések híre. A Féléves Kincstárjegy kamata ezen a héten mérséklődik 25 bázisponttal 2 százalékosra, valószínűleg ennek köszönhető, hogy a múlt héten rekordmennyiséget, több mint 20 milliárd forintnyit adtak el az állampapírból. A Kamatozó Kincstárjegyeket is elkapkodták, amikor február elején csökkentették a kamatot, volt egy hét, amikor 123,5 milliárdnyi fogyott belőle.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.