BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Kevesen kapnak a tízmilliókból

Nem sok tízmilliós CSOK-kérelmet fogadtak be eddig a bankok, és az év hátralévő részében is a kérelmezők csupán néhány százaléka kaphat ennyi pénzt.

Egyelőre nem rohanták meg a bankokat a családok a tízmillió forintos CSOK-ért (családok otthonteremtési kedvezménye). A milliókat még kevesen kapták meg, és az igénylők száma is minimális volt a hitelintézetek beszámolói szerint. Az OTP-hez például – amely saját becslése szerint a hazai CSOK-igénylések felét fogadja be – eddig 88 kérelem futott be, az FHB-nál is volt már befogadott igény, de a Budapest Bankhoz például még egyetlen tízmilliós CSOK-igényt sem nyújtottak be. Érdeklődők viszont tízezerszámra érkeznek, az OTP-t például január óta 30 ezren keresték fel az állami támogatások miatt, a negyedük a 10 + 10 milliós CSOK-ról kérdezősködött. A TakarékBanknál is öt CSOK iránt érdeklődő ügyfél közül kettő a 10 + 10 milliós konstrukcióra kíváncsi.

A lassú felfutás az egyik oka, hogy nincsenek új lakások, az építkezések pedig kezdeti stádiumban járnak. Olyan településeken, ahol alacsonyak a telekárak, azok a családok, amelyek CSOK-ból és hitelből tervezték felépíteni az ingatlant, hiába teljesítik a feltételeket, nehezen jutnak hozzá a támogatáshoz. Egy-két millió forintos telekre ugyanis nem hiteleznek a bankok, és az állami támogatást sem kezdik folyósítani – mondja Kiss Gábor, a Házadlesz.hu hitelezési vezetője. Az építkezéseket épp ezért önerőből kell elindítani. Egy olyan településen, ahol az üres telkek 10-15 millió forint körüli áron kelnek el, már egy telek birtokában is hozzájuthatnak az építkezők a hitelhez és a támogatáshoz.

Az új lakások hiánya mellett egyéb szempontok miatt is sokan elvéreznek. A TakarékBank tapasztalatai szerint sokaknak okoz gondot például az, hogy beszerezze az OEP-től a legalább 180 napos folyamatos munkaviszonyról szóló megfelelő igazolásokat. Az FHB-nál is számos tipikus problémát észlelnek, sokan alul- vagy túltervezik az építkezés költségeit, mások olyan célra kérnének támogatást, amelyre nem lehet: például egyszerű tetőtér-beépítésre vagy emeletráépítésre szeretnék felvenni a 10 millió forintos CSOK-ot. Az adó-visszatérítéses kérelmekkel is vannak gondok. Ezekből sincs túl sok egyelőre, az OTP-nél 142-en jelezték, hogy élnének a lehetőséggel. A jellemző buktató az FHB szakértői szerint az, hogy a meglévő kivitelezői szerződés alapján nem állapítható meg egyértelműen a támogatásra való jogosultság.

Jó hír viszont, hogy a gyermekbetegségek egy része már elmúlt. Az év elején benyújtott CSOK-os kérelmek és hitelek egy része csúszott, mivel február 10-én két új rendelet is megjelent, ezekben pedig egyebek között a használt lakásokra adható támogatások összege is módosult. Emiatt például az adásvételi szerződéseket is módosítaniuk kellett az igénylőknek. A hitelközvetítők szerint most már öt-hat hét alatt minden hitelkérelem átfut a bankokon, sőt vannak még ennél is gyorsabb hitelintézetek.

Az év hátralévő részére minden piaci szereplő a CSOK felpörgésére számít. Az OTP szerint országosan 40 ezer igénylő lehet, ezek 10-20 százaléka kérhet új lakásra támogatást, a 10 + 10 milliós változatot viszont az igénylők csupán 1–4 százaléka veheti majd igénybe, vagyis a legjobb esetben is csupán 1000-1500 család jut hozzá. Az egy családra jutó átlagos támogatás ennek ellenére is a duplájára, 2 millió forintra nő majd.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.