BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Lassan lejárnak az OTP-kötvények

A Magnolia Finance Ltd. március 21-én lejárt, Mol-részvényre váltható kötvényéhez hasonló konstrukciójú két OTP-papír 2016. október végén, illetve november elején váltható át bankrészvényekre. Ám az Erste Bank elemzői az OTP Opus nevű kötvény részvényre váltását nem tartják realitásnak, mivel az a magas lehívási árfolyama és a mostani eurókurzus együttes hatásaként gyakorlatilag értéktelen, így a papír az október végi lejáratkor az ezer­eurós névértéket és az évi 3,95 százalékos kamatot fizeti majd vissza. Ez a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetben tisztes kamat, ráadásul a most beszállók a lejáratig hátralévő hét hónap alatt 5 százalék körüli hozamot érhetnek el. Már ha sikerül venniük a papírból, mivel annak piaca igencsak illikvid. A legkisebb megvásárolható mennyiség amúgy is 125 ezer euró (azaz mintegy 38 millió forint), emiatt csak a privát banki ügyfeleknek jelenthet alternatívát.

A másik, OTP-részvényekre átváltható sorozatból 50 ezer euróért lehet vásárolni, igaz, az Erste szerint a minimális piacképes kötésnagyság ennek a duplája. Ezen lejárat nélküli kötvények november 7-én válnak visszahívhatóvá, ekkor azok az ugyancsak ezereurós névértéken felül 5,875 százalékos kamatot fizetnek. Az Opusszal ellentétben e papírfajtának nincs beágyazott opciós tulajdonsága, ám az OTP ugyanúgy visszahívhatja őket. Márpedig a bank valószínűleg él is e lehetőséggel, hiszen ha nem teszi ezt, akkor a papír kamatozása változóvá alakul át, és a kamat a – március 22-én –0,239 százalékos – három hónapos európai irányadó bankközi hitelkamatlábat, az EURIBOR-t 3 százalékponttal meghaladó felárat tartalmazna. Ez a jelenlegi hozamkörnyezet mellett meglehetősen drága finanszírozási forma lenne az OTP számára.

A visszahíváshoz a bank együttesen mintegy 2 ezer milliárd forintot kitevő készpénze és jegybanki tartaléka – melynek nagy része Magyarországhoz kötődhet –, valamint a több mint ezermilliárd forint értékben birtokolt értékpapír-állomány amúgy is fedezetet nyújt. Az is a visszahívás mellett szól, hogy a szabályozói változások miatt az OTP speciális kötvényei már nem számíthatók be a tőkemegfelelési mutatóba, melynek 13,3 százalékos 2015. végi értéke a szektortársakhoz képest kifejezetten magas. De a bank 80 százalékos csoportszintű, sem a 47 százalékos magyarországi hitel-betét aránya is egyaránt azt jelenti, hogy a jelenlegi hitelezési aktivitásához bőséges eszközzel rendelkezik.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.