BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Agyonütheti az eurót a brit népszavazás

Az elmúlt időszak legjobb devizapiaci elemzője szerint a következő negyedév Nagy-Britannia európai uniós kilépésének kérdéséről, vagyis a Brexitről fog szólni, így az euró gyengülhet.

Az elmúlt fél év legjobb előrejelzéseit adó elemzőcsapat szerint a Brexit, vagyis a Nagy-Britannia uniós tagsága körüli vita fogja meghatározni a devizapiacok második negyedéves mozgását. A kérdés annyira nagy horderejű, hogy nemcsak az angol fontot gyengítheti, de az euró megítélése szempontjából is ez lesz az elsődleges hatás. A Bloomberg felmérése szerint a Bayerische Landesbank elemzőcsapata adta a közelmúltban a legpontosabb előrejelzéseket a különböző eurós keresztárfolyamokra (mint az euró/jen, euró/svájci frank vagy az euró/svéd korona), így véleményükre érdemes odafigyelni.

Az euró öt éve a legnagyobb negyedéves erősödést produkálta az elmúlt három hónapban, az euró/dollár árfolyam tegnap 1,1430-ig emelkedett, de a BayernLB elemzői szerint június végére 1,09-ig, az év végéig pedig 1,04-ig csökkenhet a keresztárfolyam. Ugyan számos más elemző ért egyet abban, hogy az euró ismét a gyengülés felé veheti az irányt, általában a Federal Reserve és az Európai Központi Bank különböző kamatpolitikájával magyarázzák ezt, míg a bajor elemzők szerint a Brexit lesz a kulcsfontosságú piacmozgató. Wolfgang Kiener és Manuel Andersch elemzők alapforgatókönyve az, hogy a britek végül úgy döntenek a június 23-ai népszavazáson, hogy maradnak az unióban. A piacok számára viszont az ezzel kapcsolatos bizonytalanság is elég lesz ahhoz, hogy inkább az euró gyengülésére fogadjanak. A legnagyobb kockázat jelenleg, hogy nem lehet előre jelezni a szavazás kimenetelét. Sokan gondolják azt, hogy a britek a bennmaradás mellett voksolnak majd, de elég sok olyan tényező van, ami kétségeket ébreszthet – a menekültkrízistől a terrortámadásokig –, és a kilépést pártolók táborát erősítheti.

Az euró eddig le tudta rázni magáról a brit referendum hatását, és az első negyedévben 4,8 százalékot erősödött a dollárral szemben. Ennek hátterében az áll, hogy kitolódtak a Fed következő kamatemelésére vonatkozó várakozások, így a kamatkülönbözet a két deviza között mégsem nő olyan mértékben (a dollár javára), mint amire a piacok készültek. A font viszont 2,6 százalékot esett az első három hónapban, ami már a negyedik egymást követő negyedéves gyengülése. Amennyiben a Brexit mégis megvalósul, úgy az euró/dollár árfolyam év végére a paritásig eshet, mivel felerősödhetnek az Európai Unió életképességével kapcsolatos aggályok – véli Sireen Harajli, a Mizuho Bank New York-i stratégája. (A Bloomberg felmérése szerint a Mizuho Bank a második legjobb euró/dollár előrejelzőnek számít.) A Mizuho június végére 1,07-es euró/dollár árfolyamot vár, év végi várakozásuk pedig 1,05.

A legutóbbi közvélemény-kutatások szerint szoros eredmény várható a közelgő népszavazáson, az egyik felmérés szerint 51/49 százalék a bennmaradás-, illetve kilépéspártiak aránya.

Ha a referendum hatása lecseng, a második félévben a devizapiacon újra a Fed kamatpolitikája kerül majd fókuszba. Mivel szeptemberben a Fed jó eséllyel emelni fog, ismét egy eurót gyengítő tényező határozza majd meg az irányt – vélekedett Kiener, a Bayern LB elemzője.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.