BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Alábecsülte a piac az amerikai bankokat

Siralmas első negyedévre számítottak az elemzők az amerikai bankok háza táján, és igazuk is lett. A visszaesés mértékét azonban szerencsére túlbecsülték.

A hat legnagyobb amerikai bank elmúlt napokban közzétett gyorsjelentését összevetve a piaci konszenzussal kijelenthető, hogy a vártnál jobban alakult az év első három hónapja az amerikai bankszektorban. 2013 óta először fordult elő, hogy mind a hat bank egy részvényre jutó eredménye meghaladta a Reuters konszenzusát. Ez a január–februárinál kisebb piaci volatilitást és nagyobb ügyfélaktivitást hozó március hónapnak köszönhető, amikor a tőkepiacok magukra találtak az elsősorban Kínából eredeztethető év eleji piaci sokkból.

Bár a vártat mind a hat amerikai nagybank profitja meghaladta, bevételben pedig csak a Goldman Sachs és a Morgan Stanley okozott csalódást, az egy évvel ezelőtti bázishoz képest egyöntetű a visszaesés az üzleti teljesítményben. A Wells Fargo az egyetlen, amely növelte bevételeit, a befektetési banki túlsúllyal rendelkező és nagyrészt a kereskedési eredményre támaszkodó bankoknál azonban nagy visszaesést látunk: a Goldman Sachs esetében 40 százalékkal, a Morgan Stanley-nél 20 százalékkal esett egyetlen év alatt a nettó bevétel.

Rendkívül gyengén teljesítettek a kötvény- és nyersanyagpiaci üzletágak, utóbbiakra különösen az alacsony olajár nyomta rá a bélyegét. Az alacsony olajár a bankszektor hitelezési veszteségein is nyomot hagy az energiaszektor fizetőképességének romlásán keresztül, a mélyponthoz képest bemutatott korrekciója viszont csökkentette a várható veszteségeket, az elmúlt néhány hét ebben is kisebbfajta megnyugvást hozott. A hitelezésre talán leginkább támaszkodó és legkiegyensúlyozottabb Wells Fargo a negyedév során így is 200 millió dollárnyi friss céltartalékot számolt el gáz- és olajipari kitettségei miatt.

Mivel az első negyedév hagyományosan erősnek számít az amerikai bankoknál, a bevételek visszaesése nem sok jót jelez előre az év egészére. A már-már közhelyesen hangzó költségcsökkentési kényszer mellett a bankok új üzleti lehetőségeket is keresnek, ebbe illeszkedik, hogy a Goldman például nyit a lakosság felé, és megvásárolta a GE Capital eddig 16 milliárd dollárnyi amerikai megtakarítást gyűjtő online üzletágát, a Wells Fargo pedig ugyanettől – a pénzügyi tevékenységeitől sorra megváló – nagyvállalattól egy 31 milliárd dolláros lízing- és hitelállományt vett át.
Az amerikai bankok után az európai bankok gyorsjelentési szezonja is hamarosan a megkezdődik. Kontinensünkön is elsősorban az ezer sebből vérző befektetési bankokon hagyhatott nyomot az első negyedév piaci turbulenciája.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.