BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: utazási szektor

Felülteljesítők voltak a hétfői kereskedésben az európai tőzsdéken az utazással kapcsolatos vállalatok részvényei. Az európai légitársaságok árfolyama is emelkedett, de az utazásszervező cégek különösen nagy nyertesnek bizonyultak. A Thomas Cook árfolyama közel 2 százalékkal menetelt felfelé, míg a TUI részvényei több mint 4 százalékkal értékelődtek fel. A kedvező szektorhangulat mögött az olaj árfolyamának hétfői jelentős esése áll. A világ olajnagyhatalmai a hét végi dohai találkozójukon nem tudtak egyezségre jutni, és nem jött létre a várva várt megállapodás a kitermelés befagyasztásáról, ami felfelé segíthette volna az olajárat. Így az olajár eséssel indította a hetet. Az olajár eséséből pedig leginkább az utazási szektor szereplői profitálnak. Az optimizmust az is fűtötte, hogy a Berenberg felminősítette a TUI és a Thomas Cook részvényeit is.


A nap vesztese: olaj

Erőteljes esésbe kezdett a hétfői kereskedésben az olaj árfolyama, az amerikai könnyűolajfajta, a WTI májusi határidős árfolyama reggel 5 százalékos mínuszban is járt, 39 dollár alatt. A nagy esést az váltotta ki, hogy a hét végén a világ vezető olajhatalmainak dohai találkozóján nem sikerült megállapodni a kitermelési szintek befagyasztásáról. Bár a piaci szakértők alapesetben nem is számítottak arra, hogy egyezség születik, a hírt mégis sokan csalódásként értékelték, főleg azután, hogy meglepetésre Szaúd-Arábia kimondta, előbb az OPEC-országoknak kell megegyzniük a termeléscsökkentésről, utána születhet csak nemzetközi megállapodás, de ehhez az kell, hogy Irán is csatlakozzon. Irán mindeddig határozottan ellenezte a termelés befagyasztását, továbbra is az a célja, hogy kitermelését arra a szintre növelje, amely a szankciókat megelőzően volt.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.