BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Thyssenkrupp

Felülteljesítő volt pénteken a frankfurti tőzsdén a Thyssenkrupp árfolyama, a társaság részvényei több mint 5 százalékkal értékelődtek fel, ezzel a DAX index legjobb teljesítményt mutató papírjának bizonyult. Német lapértesülések szerint az indiai Tata Steel részesedést vásárolna a társaság európai acélgyártó üzletágában. A piaci pletykák szerint a tárgyalások előrehaladott stádiumban vannak, és több lehetséges forgatókönyvet mérlegelnek. Az egyik, hogy közös vállalatot hoznak létre, amelyben a későbbiekben növelheti részesedését a Tata Steel. A Thyssenkrupp szóvivője nem kommentálta a Reutersnek a híreszteléseket, de megjegyezte, hogy lenne értelme a konszolidációnak az acéliparban. Az látszik, hogy van mozgolódás a szektorban, az indiai vállalat a hét elején azt közölte, hogy vevőt keres a brit tevékenységeire.


A nap vesztesei: japán részvények

Jelentős esést produkáltak a pénteki kereskedésben a japán részvények, a tokiói tőzsde legnagyobb vállalatait tömörítő Nikkei 225 index 3,6 százalékkal értékelődött le. A japán tőzsdeindex idén február 12. óta nem zuhant ekkorát egy nap, ennek következtében pedig az elmúlt hetet 4,9 százalékos csökkenéssel zárta. A befektetők egyre inkább aggódnak amiatt, hogy Abe Sindzó elnök gazdaságélénkítő törekvései nem hozzák meg a kívánt eredményt. Ebbe az irányba mutat a szigetország jegybankjának pénteken kiadott friss felmérése is, amely azt mutatta, hogy az első negyedévben jelentősen romlott az üzleti bizalom a legnagyobb feldolgozóipari vállalatok körében. A mostanihoz hasonló gyenge adatot három éve nem láthattunk Japánban. Az adatközlés negatív meglepetést okozott az elemzői várakozásokhoz képest.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.