BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Virgin America

A nap nyertese: Felvásárlási hírekre szárnyalt hétfőn a Virgin America árfolyama, közel 40 százalékkal értékelődtek fel a részvények nyitás előtt. Az Alaska Airlines anyavállalata, az Alaska Air Group tett ajánlatot a cégre, 4 milliárd dollárt fizet érte. Ez részvényenként 57 dollárnak felel meg, ami 47 százalékos prémium a pénteki záróárhoz képest. A két légitársaság egyesülésével létrejövő vállalat az ötödik legnagyobb légitársaság lenne az Egyesült Államokban. Ez lenne az első tranzakció a szektorban az Egyesült Államokban a US Airways és az American Airlines 2013-as fúziója óta, ami annak idején a világ legnagyobb légitársaságát hozta létre. A Virgin America és az Alaska Air egyesülését mind a két cég igazgatósága elfogadta. A tranzakció éves szinten 225 millió dollárt jelent a szinergialehetőségeknek köszönhetően, és már az első évben növeli az egy részvényre jutó eredményt.


A nap vesztesei: francia távközlési cégek

Jelentős eladói nyomás alá kerültek a hétfői kereskedésben a francia távközlési cégek, miután a szektor két meghatározó szereplőjének tervezett fúziója meghiúsult. Az Orange tárgyalást folytatott a Bouygues felvásárlásáról, de ez pénteken megszakadt, a francia kormány ugyanis nem értett egyet a vállalat 10 milliárd eurós értékeltségével. Az Orange 23 százalékát a francia állam tulajdonolja. A tranzakció révén tovább konszolidálódott volna az iparág, ez pedig növelhette volna a szereplők profitját, az utóbbi években ugyanis az erős árverseny kedvezőtlenül hatott a telekommunikációs vállalatok eredménytermelő képességére. Az árversenyt részben az alacsony költségekkel működő Iliad megjelenése váltotta ki. Az Orange részvényei 5 százalékot estek a hírre, a Bouygues pedig 15 százalékot zuhant, az utóbbinál 1998 szeptembere óta nem volt ekkora esés egy kereskedési napon.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.