BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: Barry Callebaut

Csaknem 10 százalékot emelkedett a svájci tőzsdén a Barry Callebaut árfolyama azt követően, hogy a társaság közzétette féléves eredményeit. A csokoládégyártó cég értékesítési volumene közel 5 százalékkal nőtt az elmúlt fél évben, miközben a globális édességpiac zsugorodott a Nielsen adatai szerint. A bevétele viszont több mint 5 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, nettó eredménye pedig 19 százalékkal zuhant. Ez nagyrészt a svájci frank erősödésének számlájára írható, a devizaárfolyam-változások hatásait kiszűrve 12 százalékkal nőtt volna a cég bevétele. A menedzsment kommentárját viszont pozitívan értékelik a befektetők, a vezetőség szerint a cég növelni fogja részesedését a csokoládépiacon, és megerősíti pozícióját mint a világ legnagyobb beszállítója. Eközben a kereslet a stabilizálódás jeleit mutatja az édességpiacon.


A nap vesztese: Air France-KLM

Jelentős esést produkált a szerdai kereskedésben az európai légitársaság, az Air France-KLM árfolyama. A részvények közel 9 százalékkal értékelődtek le, miután a cég vezérigazgatója váratlanul bejelentette, hogy távozik a vállalattól. Alexandre de Juniac három évig vezette a légitársaságot, az általa elért eredmények azonban vegyesek voltak. A vállalat eladósodottságát sikerült ugyan csökkentenie, de a működési költségeket nem tudta érdemben lefaragni. Ez utóbbi részben a szakszervezetek erős ellenállásának volt betudható. Az általa elindított szervezeti átalakítások célja az volt, hogy versenyképesebbé tegyék a társaságot a diszkont-légitársaságokhoz képest, mint a Ryanair vagy az easyJet. Távozását követően De Juniac a világ közel 260 légitársaságának érdekeit képviselő Nemzetközi Légi Fuvarozási Szövetség (IATA) vezérigazgatója lesz.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.