BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Egyszer fent, egyszer lent

A nap nyertese: SunEdison

Mintegy nyolcvan százalékot száguldott csütörtökön az amerikai nyitás előtti kereskedésben a SunEdison árfolyama, miután lezárult egy vizsgálat a cégnél, amely nem tárt fel lényeges hibákat a könyvelésben. A vizsgálatot egy független könyvvizsgáló bizottság végezte. A cél az volt, hogy kiderítsék: korábban a valóságnak megfelelően tájékoztatott-e a vállalat a pénzügyi, likviditási helyzetéről. Bár lényeges hibákat nem tártak fel, és minden jel arra mutat, hogy nem vezette félre szándékosan a menedzsment a befektetőket, a könyvvizsgálók megjegyezték, hogy a vezetőség sokszor túlzottan optimista volt, főként a készpénzállományának alakulásával kapcsolatban. A SunEdison valaha a megújuló energia iparág egyik vezető vállalata volt. Az utóbbi években agresszív növekedési stratégiát folytatott, aminek következtében adósságállománya emelkedett.


A nap vesztese: Burberry

Közel 6 százalékkal esett a londoni tőzsdén a luxuscikkeket forgalmazó Burberry árfolyama azt követően, hogy közzétette féléves értékesítési adatait. A március végén zárult fél évben 1,41 milliárd font bevételt ért el a társaság, ami 1 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. Január–márciusban az összehasonlítható alapon számolt bevételek 5 százalékkal estek, ami csalódást okozott, az elemzők ugyanis 2 százalékos csökkenéssel számoltak. Az Európába érkező – főként kínai – turisták költekezése esett vissza. A novemberi párizsi terrortámadások negatívan hatottak a turizmusra, Párizs pedig az ázsiaiak egyik kedvenc célpontja volt eddig. Hongkongban szintén zuhantak a Burberry értékesítései, már három egymást követő negyedévben estek több mint 20 százalékkal. A gyenge értékesítések az idei profitra is nyomást gyakorolnak.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.