BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Erősödhet az euró

Komoly kilengést hozott az euró piacán az EKB csütörtöki kamatdöntő ülése és az azt követő sajtótájékoztató, de az esemény végére úgy nézett ki az árfolyam, mintha semmi nem történt volna. A következő napokban a Fed szerdai kamatdöntése hozhatja majd az újabb izgalmakat a devizapár esetében.

Pénteken ugyanúgy 1,13 környékén állt az euró-dollár jegyzés, mint az előző napokban, bár csütörtökön egészen 1,14-ig lőtt ki az árfolyam, majd estére onnan kapaszkodott vissza a dollár. Az utóbbi egy hónapban 0,55 százalékot erősödött az euró, az év eleje óta pedig 3,8 százalékkal emelkedett a keresztárfolyam.

Az európai kamatdöntés után a következő napokban a Fed szerdai ülése okozhat heves mozgásokat. A piac most nem vár változtatást a nyílt piaci bizottságtól, a CME Group Fed Watch Tool eszköze szerint mindössze 2,3 százalék a kamatemelés esélye. Így elsősorban a közleményre lesz érdemes figyelni, elvileg Janet Yellen jegybankelnök nem tart most sajtótájékoztatót. Ezt követően júniusban néhány nappal a brit EU-népszavazás előtt lesz amerikai kamatdöntés, a várakozások szerint akkor sem várható szigorítás. Az elmúlt egy hónapban egyébként felemás nyilatkozatok jelentek meg a döntéshozóktól, a nyílt piaci bizottság legtöbb tagja továbbra is óvatos hangnemet üt meg a következő kamatemelés időpontjával kapcsolatban. Ugyanakkor az utóbbi hetekben olyan hírek is megjelentek a sajtóban, melyek szerint egy rendkívüli ülésen már a kamatemelést készítették elő a Fednél.

Az UniCredit szakértői szerint a brit népszavazás után az amerikai elnökválasztás kerülhet a középpontba, így könnyen lehet, hogy novemberig sem szánja rá magát a kamatemelésre a Fed, a legvalószínűbbnek az tűnik, hogy csak decemberben emelkedik majd a kamat. Éppen ezért a bank elemzői arra számítanak, hogy az euró-dollár árfolyamban a következő időszakban is felfelé várható az irány. Rövid távon ugyanakkor kiemelik, hogy a mostani Fed-ülés is hozhat egy kis erősödést a dollárban.

A napokban az FxStreet.com technikai oldalról vizsgálta meg az euró-dollár kilátásait. Az elemzés szerint 1,1534 feletti napi vagy heti zárások esetén lenne további komolyabb tér az euró erősödésére, abban az esetben a tavaly augusztusi csúcsokat támadhatná a jegyzés 1,17 felett. Erre a felfelé kitörésre a héten akkor lehet esély, ha a Fed szerdai közleménye a jelenlegi minimális kamatemelési várakozásokat is lehűti. Lefelé az 1,125 alatti szinteken nyílna meg a további tér 1,1144-ig. A Commerzbank vezető technikai elemzője viszont úgy véli, hogy a következő napokban 1,123 környékére erősödhet a dollár, ő nem számít arra, hogy felfelé áttörné az 1,1495-es jegyzést az euró.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.