BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok

Holdfogyatkozás

Fél évre külföldre vonult el gondolkodni Leisztinger Tamás nagyvállalkozó, és arra jutott, hogy nem harcol, ha kérik, elad a vagyonából – így tudják a piacon. Vagyis kész engedni pozíciójából az elméleti fizikusból és sakkmesterjelöltből nagybefektetővé avanzsált Leisztinger, akinek birodalma több tucat cégből áll. Vagyonát 2014-ben 91 milliárd forintra becsülte a Népszabadság, és ezzel az ötödik legtehetősebb magyar vállalkozóként jegyezték. A fő profiljához – a cégek adásvételéhez – igazodva, egy sor vagyonkezelő tartozik a birodalomba. Fő pillérei a Hunguest és más szállodaipari érdekeltségek, ingatlanvállalkozások, valamint a Csányi Sándor OTP-vezéréhez fogható méretű agrárportfólió. De nem elhanyagolhatók a külföldi érdekeltségei sem, a repertoár a horvátországi áramtermelőtől a bangladesi textilkereskedőig terjed. Az egyes vállalkozásokban közvetlen tulajdonosként leggyakrabban az Arago Befektetési Holding Zrt., a Forrás Vagyonkezelési és Befektetési Nyrt., illetve a Domestore Gazdasági és Üzletviteli Tanácsadó Kft. bukkan fel.

Közülük a tőzsdén jegyzett Forrás Nyrt. közölt magáról eddig idei adatokat. Az elsőbbségi részvényesek számíthatnak ugyan összesen 200 millió forint osztalékra, de ezt az eredménytartalék terhére fizetik. A Forrás konszolidációs körébe tartozó, 30,9 milliárd forint saját tőkéjű cégcsoport ugyanis egymilliárd forint mérleg szerinti veszteséget vetített előre. A Forrás, az Arago és a Domestore osztozik a Hunguest Hotels Szállodaipari Zrt. részvényein, ami viszont értékes pakettnek látszik a legutolsó, elérhető mérleg alapján: csaknem 13 milliárd forint árbevétel mellett több mint másfél milliárd forint nyereséget termelt 2014-ben.

Az előbbieknél kisebb, de a magyar mezőgazdaságot tekintve a legnagyobbak között jegyzik Leisztinger agrárcsoportját. Becslések szerint mintegy 26 ezer hektáron gazdálkodnak az érdekkörébe tartozó cégek, és a K-Monitor összesítése szerint tavaly a nagybirtokosok közül a legtöbb, 4,8 milliárd forint területalapú támogatást vehették fel a közös kasszából. Ebből az együttesen tízmilliárd forint saját tőkéjű Alcsiszigeti Mezőgazdasági Zrt. és a Komáromi Mezőgazdasági Zrt. 2,8 milliárddal részesedett. Az már biztos, hogy a szubvenciós rekordot idén nem ismétli meg a Leisztinger-csoport. Amint a Vs.hu portál elsőként közölte: a szisztematikus földfelvásárlások záróaktusaként öt kisebb Fejér megyei Leisztinger-érdekeltség – Agárdi Farm, Baráka-major, Cserepes-major, Selymes-major, Tükrös-major – is gazdát cserélt, és ezzel közel 900 millió forint támogatás esik ki a körből. A vevő az idén januárban bejegyzett GyTT Agrár Kft., amelyben Garancsi István nagyvállalkozó, valamint a Garancsi-cégcsoportban aktív Tamási László és Telek Csaba Péter tulajdonosok, de egy ideig a földvásárlásokban részt vevő Gyalog Zsolt is tag volt. Megmaradtak viszont Leisztinger egykor privatizált állami gazdaságai, amelyek egyébként a 2010-es kormányváltás után az elszámoltatási kormánybiztos csomagjába is bekerültek.

Felvásárlás aligha fenyegeti az MSZP-közeliként elkönyvelt Leisztinger sportportfólióját. A nagyvállalkozó bizonyára nem nyereségvágyból szállt be hat éve a vergődő diósgyőri focicsapat megmentésébe. A Borsodsport Invest Kft. – amelyen keresztül bevásárolt a Diósgyőri Futball Club Kft.-be – négy év alatt 800 millió veszteséget termelt, saját tőkéje mínusz 600 milliónál tartott 2014 végén.

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.